Bogatajevi dnevi na Ptuju: Za gasilce tudi generalka pred olimpijado

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.05.2022 14:05

Ob zaključku Bogatajevih dni zaščite in reševanja 2022 je na Ptuju potekalo mednarodno gasilsko tekmovanje, na katerem so med drugim preverjali pripravljenost pred julijsko olimpijado v Celju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Danes se na Ptuju zaključujejo Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2022. Na prireditvi, ki je tokrat potekala že osmič, se vsaki dve leti predstavijo sile sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter najširši javnosti prikažejo zmogljivosti in novosti na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Hojka Berlič

Tradicionalno seveda na prireditvi aktivno sodelujejo tudi člani Gasilske zveze Slovenije, ki so tokrat poleg ostalih predstavitvenih aktivnosti izvedli še uradni trening tekmovalnih enot, ki so se uvrstile v nadaljnje priprave za sodelovanje na Gasilski olimpijadi Celje 2022. Danes pa so na Mestnem stadionu Ptuj izvedli še Mednarodno gasilsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo preko 30 ekip najboljših slovenskih enot in enot iz sosednjih držav Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Češke. Ekipe so se pomerile v klasičnih disciplinah, vaji z motorno brizgalno in v štafeti.

Hojka Berlič

Za zdaj prijavljenih 23 držav

Kot je povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek so bile tako vaje kot tekmovanje hkrati tudi pomembna priprava na gasilsko olimpijado, ki poteka vsaka štiri leta, letos prvič v Sloveniji, in sicer v Celju od 17. do 24. julija: "To je za nas resnično velika stvar. Trenutno je prijavljenih 23 držav z 3100 aktivnimi udeleženci, Japonci pa so žal zaradi vojne v Ukrajini nastop odpovedali. Pri izvedbi celotnega dogajanja pa bo pomagalo še več kot 2000 prostovoljcev. Olimpijada bo potekala cel teden, veliko bo spremljevalnih dogodkov, treningov. Želimo prikazati tudi stvari, ki niso del olimpijade, poudarek želimo dati tako našim najmlajšim, pionirjem, kot tudi starejšim gasilcem." Olimpijske discipline so sicer natančno določene in so enake, kot jih izvaja slovenska zveza. Ob tem, še pojasnjuje Petek, pa je sestavni del olimpijade tudi športni del, ki ga sicer gasilci v Sloveniji ne izvajajo: "To so discipline, ki so zelo atraktivne – štafeta, mokra vaja in še posebej atraktivna vaja s kljukasto lestvijo, na kateri morajo tekmovalci priti preko oken v tretje nadstropje."

Hojka Berlič

Prvi po številu zmag

Slovenija je sicer po številu osvojenih prvih mest na olimpijadah na prvem mestu. "V preteklosti smo dosegali res vrhunske rezultate. Naš je enkraten dosežek, ko je imelo društvo Hajdoše tri ekipe, ki so vse postale olimpijski prvaki. Imamo pa tudi olimpijske prvake, ki so naslov osvojili trikrat zapored – to je PGD Šmartno. In še cel kup drugih olimpijskih prvakov," je le najbolj izstopajoče uspehe naštel Petek.

"Gasilec sem že od šestega leta, podobno kot večina članov naše ekipe. To bo za nas druga gasilska olimpijada, ki je vsekakor neka nagrada za naš trud in seveda otrditev dobrega dela," je o bližajočem se nastopu povedal Matija Krajnc iz PGD Starše.

Bogate izkušnje in uspehe na olimpijadah, ki jih je težko preseči, pa ima Lidija Terbulec iz PGD Hajdoše, ki bo letos na tem najvišjem tekmovanju sodelovala že sedmič: "Vsaka olimpijada prinese nekaj novega in na vsako se moraš posebej pripravljati. Izkušnje so seveda pomemben element, ki nam pomagajo, da se lahko še bolje pripravimo za naslednjo. Seveda pa to ni dovolj. Ves čas je treba pridno trenirati, biti dobro fizično pripravljen, izjemnega pomena pa je tudi psihološka priprava. Če to vse združiš in imaš na tekmovanju dober dan, pridejo tudi dobri rezultati. Vztrajnost in trdo delo, brez tega ni uspeha." Slednjega pa Terbulcevi vsekakor ne manjka, saj se ponaša s kar petimi naslovi olimpijskih prvakinj in enim drugim mestom. A kot priznava, bo tokrat vseeno nekoliko drugače, saj je želja vsakega tekmovalca, da nastopi pred domačim občinstvom. V Celju tako pričakujejo izjemno podporo s tribun, kar bo samo dodatna vzpodbuda za nove izjemne dosežke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta