Branjevk ni o prenovi ptujske tržnice vprašal nihče

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.03.2020 17:14

Ob milijonski prenovi očitno pozabili na osnovne potrebe branjevk. Če njim niso namenili niti polic ali skladiščnega prostora, ga je toliko več za organizacijo prireditev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branjevke moti predvem to, da pri novih stojnicah ni prostora, v katerega bi lahko čez noč varno odložile stvari.
Hojka Berlič

V ponedeljek so se na ptujsko tržnico končno vrnili tudi tisti, ki prenovljenemu trgu dajejo ime, torej branjevke in branjevci. A kot smo iz dosedanjega dogajanja ob prenovi tržnice že vajeni, tudi tokrat ni šlo brez zapletov.
Branjevke so namreč že na sestanku pretekli četrtek odločno zavrnile možnost, da bi svoje pridelke in proizvode prodajale na za to predvidenem delu prenovljene tržnice, na 12 minimalističnih kamnitih mizah pod streho, brez kakršnegakoli odlagalnega prostora, stisnjenih ena ob drugo in ob steno, kjer bi bile od kupcev odmaknjene. Tam, za kovinskimi prečkami, ki pokriti del, namenjen prodajanju izdelkov, ločujejo od odprte ploščadi tržnice, jih, kakor pravijo, nihče ne bi niti opazil.

Začasne stojnice postale stalne

Zato so se na ptujski občini in v Javnih službah Ptuj, ki so upravljavec tržnice, odločili, da jim pridejo nasproti in jih ne tiščijo v za njih projektirani prostor. V ponedeljek so zanje namestili nove lesene stojnice na prostem, na ploščadi. A tudi s tem niso rešili vseh zagat. "Kako naj bom zadovoljna, saj ni prostora, da bi karkoli spravila. Pri starih stojnicah smo imeli shrambe, v katerih sem lahko vse pustila, drugo jutro odklenila in vse našla nedotaknjeno. Zdaj pa ne vemo, kam bi kaj dale, kako bi se obrnile," je svoje pomisleke glede novih delovnih pogojev nizala najstarejša med branjevkami Tilčka Vidovič, ki tudi dvomi, da jih bodo platnene strehe nad stojnicami kaj prida varovale v dežju.
Lesene stojnice, ki jih sedaj uporabljajo branjevke, so bile v uporabi sicer že vse od začetka del projekta obnove ptujske tržnice, a so bile mišljene le kot dodatne stojnice ob večjih dogodkih, zdaj pa so se pokazale za izhod v sili. Občina je za 30 omenjenih stojnic v sklopu projekta prenove tržnice odštela 32 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost. Stare, kovinske stojnice, ki so jih branjevke do sedaj uporabljale, so minulo nedeljo delavci Javnih služb Ptuj odpeljali na deponijo CERO Gajke.

Branjevke menijo, da je bilo pred prenovo zanje bolje poskrbljeno.
Hojka Berlič

Težave tudi z dostavo

V ponedeljek je branjevke obiskala županja Nuška Gajšek, ki prav tako kot prioriteto izpostavlja reševanje vprašanja skladiščenja stvari, ne izključuje pa tudi naknadnih premestitev stojnic, če se bo izkazalo, da bi bila katera druga lokacija primernejša glede na dnevno gibanje sonca. "Ampak dejstvo je, da je bilo v času projektiranja zamišljeno nekaj drugega. Ljudi, ki se jih stvari dotikajo, niso povabili, da bi povedali, kaj potrebujejo. In zdaj imamo izziv, s katerim se bomo morali soočiti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta