Brezglutenske sladice nastajajo v Čagoni, pri Jasni Hernet, ki je med epidemijo uresničila svoje sanje

15.08.2021 06:00
Jasna Hernet je po poklicu ekonomska tehnica, ki je obdobje epidemije koronavirusa izkoristila za spreminjanje svojih sanj v realnost. Udeležila se je programa izobraževanj Podjetnice začetnice 2021, pridobila nova znanja in veščine, ob tem pa tudi nova znanstva, ki ji bodo na njeni poslovni poti gotovo prišla prav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Hernet s keksi Brezglutenček
Osebni arhiv

Opravila je nacionalno prekvalifikacijo in pridobila poklic slaščičarke. "Iztekel se mi je porodniški dopust, začela sem razmišljati, kako naprej z zaposlitvijo, pa se mi je porodila ideja, da bi izkoristila to, kar tako ali tako rada počnem - pečem," razloži Jasna, ki želi pokazati, da je sladkanje lahko tudi zdravo.

Mož in mama prva pokusita sladice

Pod imenom Brezglutenček si je ob hiši svojih staršev v Čagoni uredila prostore, kjer nastajajo izključno brezglutenske sladice in razni drugi dietni pekovski izdelki. Jasna je morala svoje sladice poslati tudi na testiranje, saj so pogoji za ponujanje brezglutenskih izdelkov zelo strogi. "Sladice sem morala poslati na inštitut v Ljubljani, kjer so potrdili, da so res brez glutena in tako primerne za vse, ki glutena iz zdravstvenih razlogov ne smejo zaužiti," opiše podjetniške začetke. Jasna je že dolgo časa pekla in kuhala brez glutena, saj ima njen partner intoleranco na gluten, zato iskanje sestavin in njihova primernost zanjo nista bila nekaj novega. "Bojan je moja največja podpora in tudi prvi, ki poleg moje mami sladice pokusi, pohvali ali poda predloge za spremembe," v smehu doda Jasna, ki je recepte za svoje sladice sestavila sama.

Preučila je veliko receptov - glutenskih, brezglutenskih, veganskih in s pomočjo njih našla lastno pot. V njeni kuhinji tako nastajajo mono tortice (čokolada-jagoda in pomaranča-kokos), ki sta tudi veganski, limona-vanilija in lešnik nacciollate. Peče pecivo na kilograme, od keksov do mehkega peciva. Sladice v kozarčkih, rogljičke, muffine, brownieje, cake popse in torte po naročilu. "Urejanje vsega potrebnega, da lahko ponudim brezglutenske izdelke je bilo res naporno. Zdaj pa samo uživam, kose peciva pogosto odnesem do sosedov, da jih pokusijo. Ne boste verjeli, ampak še zmeraj vlada prepričanje, da brezglutensko pecivo ni okusno, čeprav je videti enako kot običajna peciva, vendar se v praksi izkaže, da so lahko celo boljša, okusnejša, lahkotnejša in se po njih boljše počutimo. Če ne verjamete, pokusite moje izdelke. Vesela sem dobrih odzivov, ko moje pecivo ponudijo na piknikih in drugih praznovanjih," pove.

Ponudba brezglutenskih izdelkov ni velika

Jasnin urnik je trenutno precej pester, razpet med pečico in družino. Teo je star pet let, Mia bo kmalu dve, vendar ji na pomoč priskočijo babice pa Bojanova sestrična Karmen in nekako gre. Jasna svoje izdelke predstavlja širom Slovenije, prav tako se dogovarja s ponudniki v tujini. "Gre za nekaj novega, ponudba brezglutenskih izdelkov ni velika, sploh na našem območju ne, raznih obolenj, preobčutljivosti in alergij pa je zmeraj več. Recimo Novak Đoković, ki velja za enega najboljših teniških igralcev vseh časov, se prehranjuje brezglutensko in temu celo pripisuje svoj uspeh," pove podjetnica.

Sicer pa Jasna rada ribari, hodi v hribe in ustvarja razne dekorativne izdelke. Veliko ustvarja z otroki, večkrat se odpravijo na Pohorje, tudi na Roglo, precej časa preživi z družino na vrtu oziroma nasploh zunaj, na domači kmetiji. Čeprav je njihov vrt velik kot njiva, je lepo urejen in družini daje obilo pridelka, ki ga Jasna marljivo vlaga, spreminja v sokove, marmelade in hrani za ozimnico. "Želim si le, da bi bili zdravi in bi še naprej lahko vsak dan pekla," je skromna Jasna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta