Bucimap, ideja iz Haloz: Zapičite svojo buciko in delite doživetja

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.12.2020 05:51
Energična študentka turizma Urška Franc je zasnovala potepanja po Sloveniji, pri katerih za osvojen kraj zapičite buciko na majhen zemljevid in delite doživetja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Franc snuje tudi turistično ponudbo videmske občine.
 
Darja Lukman Žunec

Urška Franc iz videmskega dela Haloz je absolventka univerzitetnega programa turizma v Brežicah. Ta čas se posveča pisanju zaključnega dela na fakulteti: "Raziskujem svojo občino, iščem 'kul' lokacije, fotografiram, jih povezujem v skupni paket."

Pri izbiri študija je največ njenih plusov v brošuri programov dobila Fakulteta za turizem v Brežicah. "Vsi plusi so se izkazali za resnične. Ker je fakulteta nastala šele pred nekaj leti, so profesorji zelo zagnani in imajo številne izkušnje, tudi iz tujine. Drugačen je pristop, saj so predavanja zelo redko po principu profesor predava, ti poslušaš, temveč si vseskozi vpet v potek ure, veliko se pogovarjamo, iščemo težave in ustrezne rešitve. Veliko je prakse in sodelovanja v različnih projektih," pripoveduje.

Urška Franc z zemljevidom in bucikami vabi na raziskovanje Slovenije. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Brez soljenja pameti

Urška najbolj uživa pri predmetih o organizaciji turizma: "Vsi vemo, da potrebujemo hotelirje, delavce v muzejih, vodnike …, a malo ljudi se zaveda, kako pomemben člen so tisti, ki vse to organizirajo in povežejo v dovršeno celoto. Ugotovila sem, da imamo v Sloveniji veliko ponudbe, ki je še precej nepovezana, zato je turisti ne prepoznajo, domačini pa se z njo ne poistovetijo in njeni ustvarjalci prehitro obupajo. Naučiti se moramo, da dobra ponudba pride od spodaj, od domačinov, obrtnikov in ljudi, ki s tem živijo. Zavodi, organizacije in društva so tukaj zato, da ponudnikom svetujejo, jih usmerjajo, spodbujajo povezovanje in predvsem kreirajo zanimive zgodbe in reklamne kampanje. Tovrstne organizacije nikoli ne bi smele ponudnikom soliti pameti in delati v svojo korist." Kot pravi, se je največ doslej naučila v Erasmusovi izmenjavi na Finskem: "Takrat so se mi odprla številna vrata, postala sem bolj samozavestna in pogumna. Stopila sem iz cone udobja in ne znam opisati, kako dober občutek je to. Kmalu po prihodu domov sem začela veliko potovati. Ugotovila sem, da je raziskovanje nepoznanih krajev tisto, kar me osrečuje."

Trije odpovedani leti

Lani je denimo obiskala sedem destinacij po Evropi, en mesec je preživela na poletni šoli v Šanghaju. Ob vsaki vrnitvi je že iskala poceni letalsko karto za naslednjo pot in vmes za vsak svoj podvig delala preko študentskega servisa. V začetku leta 2020 je, pravi, še optimistično zrla v prihodnost in imela kupljene tri letalske karte: "Ko so bili leti odpovedani, me je zadelo kot strela iz jasnega, da s tujino očitno ne bo nič. Sprva sem bila razočarana, ampak to moje raziskovalne duše ni ustavilo in odločila sem se za odkrivanje Slovenije. Tako je nastal Bucimap, torej letošnji 'karantenski' projekt, ki sem ga zasnovala skupaj s fantom Aljažem Vaupotičem. Gre za izrez Slovenije, v katerega s pomočjo bucik označuješ pohajkovanja in avanture po naši 'kuri'. Prvi namen je, da združiva ljudi, ki radi raziskujemo, predvsem manj znane kotičke naše čudovite države. Tako sva ustvarila skupino, v kateri deževen dan ne pomeni, da ostanemo doma, temveč spakiramo pelerine, dodatne nogavice in se s sebi ljubimi ljudmi veselo odpravimo na nov potep. Drugi namen je, da nas spominja na vse izlete, dobre kave na poti in nasmehe nam ljubih oseb. Z vsako buciko torej dodamo novo, nepozabno zgodbo, ki se je želimo še dolgo spominjati."

Urška Franc z zemljevidom in bucikami vabi na raziskovanje Slovenije. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Ta čas s fantom razmišljata o podobnem projektu za tujino. Urška je ponosna na svoje praktične izkušnje, saj je denimo delala na recepciji v butičnem hotelu na Ptuju in med študijem sodelovala v treh projektih, povezanih z gospodarstvom. Na videmski občini je opravila praktično usposabljanje, kjer je nadaljevala študentsko delo: "Pripravljala sem popis turistične ponudbe in oblikovala predloge, kako se kaže lotiti razvoja turizma, " še pove. Prihodnost je precej nepredvidljiva: "Zato se trudim iz vsake situacije potegniti le najboljše. Verjamem, da je to ključ do osebnega uspeha. Ta je dosežen, ko smo srečni in uživamo v tem, kar počnemo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta