Civilna pobuda Destrnik: Zahtevajo vrnitev zdravnice

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.10.2019 15:08

Po zboru občanov zdaj 50 članov Civilne iniciative Destrnik zahteva vrnitev dr. Rahele Simonič v ambulanto družinske medicine in odvzem koncesije dr. Francu Mršniku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vpleteni težave ne morejo razrešiti ob skupni mizi. 
Darja Lukman Žunec

Sredi septembra je v ambulanti družinske medicine, zanjo ima koncesijo Ambulanta Mršnik, d.o.o., prenehala delati zdravnica Rahela Simonič. Odločila se je za zaposlitev v ptujskem zdravstvenem domu in kot osnovni razlog navedla nevzdržnost razmer. Predvsem naj bi bilo problematično, da nima vpliva na delovanje ambulante, predvsem na kadrovsko zasedbo in opremo. Ker ima koncesijo, je koncesionar Franc Mršnik sam nemudoma našel zamenjavo.
Med bolniki, okoli 1750 jih je, a niso vsi zgolj iz destrniške občine, ki so imeli za osebno zdravnico izbrano Simoničevo, se jih je nekaj obrnilo na občino oziroma na župana Franca Pukšiča, češ da si želijo vrnitve Simoničeve. Župan je sklical zbor občanov in kar tam Mršniku predlagal, naj občini zaradi nezadovoljstva pacientov nemudoma vrne koncesijo in ji omogoči, da z novim letom pridobi novega koncesionarja oziroma kar Rahelo Simonič. Franc Mršnik na to ni pristal. Na sestanku po zboru mu je župan ponudil, da občina odkupi vso opremo v ambulanti, če se v zameno odpove koncesiji, vendar se Mršnik vsaj do zdaj za to ni odločil.

Pobuda pritiska ​

Že na zboru občanov je občina začela zbirati podpise pod zahtevo, da se Mršniku odvzame koncesija. Kakih 30 podpisnikov je pred kratkim ustanovilo civilno iniciativo (CI), ki bo pritiskala v smeri take rešitve.
Na ustanovnem sestanku v začetku oktobra je njen vodja postal upokojeni davčni inšpektor in nekdaj tudi zagovornik pacientovih pravic, univerzitetni diplomirani pravnik Viktor Pilinger: "Poimenovali smo se CI za ohranitev kakovostne ambulante družinske medicine na Destrniku. Ne zdi se nam prav, da je ambulanto po petih letih uspešnega in vzornega dela, ki jo je vodila in v njej izključno sama tudi delala, zapustila zdravnica Rahela Simonič. Pacienti so jo v vseh teh letih vzljubili in bili z njo maksimalno zadovoljni. Vendar je zdravnica v zadnjem obdobju imela vse več nesoglasij in razhajanj z direktorjem Mršnikom. Med drugim zaradi ponudbe za prodajo koncesije, zastarelosti opreme v ambulanti, izkoriščanja in zavajanja zaposlenih medicinskih sester z nenehnim podaljševanjem pogodb o zaposlitvi le za določen čas."

​Zbiranje podpisov v ambulanti

Kot je odgovoril že na zboru občanov, Franc Mršnik stvari vidi drugače. Vse obtožbe zavrača in je prepričan, da je po odpovedi zdravnice, ki je po njegovem imela dobro plačo in tudi ustrezne pogoje, kadre in opremo, bil prisiljen poiskati novo zdravnico. Kljub pomanjkanju zdravnikov jo je našel in zagotovil nadaljevanje dela v ambulanti. Ocenil je, da ji je treba dati možnost, da se v delo vpelje, in ji "zagotoviti mir in spoštovanje", kar je spričo apriornega nasprotovanja nekaterih pacientov in zbiranja pritožb pacientov o njenem delu, ki ga je organizirala občina že v prvih dneh dela kar v čakalnici ambulante, zanjo res težko.

Zdravstveni dom Destrnik, prizorišče spora med občino in koncesionarjem 
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta