Črešnjevec: Obudili vaško perišče, krajane pa spodbujajo, da ohranijo vodnjake

Irena Brdnik
25.09.2022 04:00

Ob krajevnem prazniku odprli obnovljeno vaško perišče in prenovljen Skutnikov vodnjak ter uredili dve poti, ob katerih sta prireditvi tudi na ogled. Podelili so tudi priznanja kraja prizadevnim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na obnovljenem vaškem perišču z vodnjakom so ženske prikazale, kako se prali nekoč.
Irena Brdnik

Letošnje praznovanje 12. krajevnega praznika je Krajevna skupnost Črešnjevec z Osnovno šolo dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec v soorganizaciji z domačimi društvi posvetila predvsem 189-letnici osnovnega šolstva v kraju. Ob tem so namenu predali še obnovljeno vaško perišče z vodnjakom, s čimer so izpolnili dolgoletno željo. Pri uresničitvi tega projekta so si za pridobivanje financ pomagali v okviru evropskega projekta LAS Dobro za nas, v sodelovanju s slovenjebistriškim Razvojno-informacijskim centrom (RIC) in koordinatorko iz Osnovne šole dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Nino Globovnik. Tako so od skupne vrednosti predračuna 35.300 evrov pristavili 10.600 evrov.

Obnovljen Skutnikov vodnjak
Irena Brdnik

Perišče v središču vasi, kjer so ženske nekoč prale, je dolgo šest metrov, vodnjak ima štiri metre globine in je zgrajen v panonskem stilu. Opremljen je tudi z opisom v štirih jezikih. "Perišče bo služilo promociji kraja in občine Slovenska Bistrica in pomeni ohranjanje naravne in kulturne dediščine na področju turizma. Bo pa treba v prihodnje tudi skrbeti za perišče, na primer redno pobarvati lesene dele," je ponazoril predsednik sveta krajevne skupnosti Franci Podgrajšek. O tem so izdali zloženko, ki bo na voljo na policah slovenjebistriškega TIC-a. Območje Črešnjevca ima po besedah Podgrajška od prejšnjih 40 vodnjakov sedaj le še dvanajst označenih, zato so v sklopu tega projekta obnovili še enega in ga poimenovali po nekdanjih lastnikih Skutnikovih. "Želimo spodbuditi krajane, da bi ohranjali vodnjake, kajti večina jih je že zasutih," še poudarja predsednik.

Začrtali so tudi dve novi učni poti – krajša, dolga dva kilometra, zajema pot od perišča do Skutnikovega vodnjaka, kolarstva Matjašič in po zgornjem delu Črešnjevca nazaj do kulturnega doma, šole in do perišča. Ob tej poti je videti tudi rimske kamne. Daljša, pet kilometrov dolga pot pa pelje po isti trasi, le pri kulturnem domu je treba proti ribnikom in nato mimo mokrišča do območja nekdanjega gradu; ob tej poti pa so še drugi ohranjeni vodnjaki.

Ob prazniku je bilo tudi veliko drugega dogajanja. Člani likovne sekcije Kulturno-umetniškega društva (KUD) Štefana Romiha Črešnjevec so odprli razstavo 41 slik v tehniki olje na platnu. Naslikali so tihožitja, prizore iz narave, čebelnjak, jesenske pridelke, domače hiše. Dela so po besedah mentorja Ivana Skledarja nastajala zadnjih sedem let.

Del razstave slik članov likovne sekcije KUD Štefana Romiha Črešnjevec, ki proslavlja 100-letnico delovanja
Irena Brdnik

Na zaključni prireditvi s kulturnim programom podelili priznanja krajevne skupnosti. Prejeli so jih Brigita Krajnčič za dolgoletno uspešno delovanje na področju kulture in društvenega delovanja, podjetje Gasilska vozila Pušnik ob 30-letnici uspešnega delovanja podjetja ter podporo društvom in KS, Ekološka kmetija Podgrajšek ob 20-letnem uspešnem delovanju ter podporo društvom in KS in podjetje Transport Franc Soršak za 30 let uspešnega delovanja podjetja ter podporo društvom in KS. Članice Aktiva kmečkih žena Črešnjevec so vse pogostile z domačimi dobrotami, za konec pa so se zavrteli ob zvokih narodnozabavnega ansambla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta