Dobrodelni Ptujčan vztraja, čeprav gre zbiranje zamaškov počasi

Hojka Berlič
14.11.2021 03:00

Znan ptujski humanitarec Ignac Habjanič je nedavno organiziral še enega od odvozov plastičnih zamaškov, ki jih že več kot desetletje zbira za pomoč invalidnim ali bolnim otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tokrat je odvoz in predajo zamaškov ob Habjaniču in družini Kelc pospremil tudi znani smučar Filip Flisar. Foto: David Breznik

David Breznik

Tokrat je izkupiček od prodaje 3110 kilogramov zbranih zamaškov, dobrih 750 evrov, namenil 14-letni Ptujčanki Sari Kelc, ki ima cerebralno paralizo. Dekle je odvoz iz skladišča na ptujski železniški postaji, ki so ga tudi tokrat opravili pripadniki Slovenske vojske, pospremilo v družbi očeta, Damijana Kelca.

Potrebnega veliko dela

"Sredstva iz tega naslova bo Sara koristila preko Zveze Sonček v obliki poletnih kolonij, kjer imajo udeleženci en teden zagotovljeno počitniško varstvo in delovne terapije," je pojasnil Sarin oče in se obenem za veliko opravljeno delo zahvalil tako Habjaniču kot vojakom in slovenskemu smučar​ju Filipu Flisarju, ki se je prav tako udeležil odvoza, pa tudi vsem, ki zbirajo zamaške in so na ta način pomagali otrokom, ki potrebujejo omenjeno varstvo in terapije.

Filip Flisar se je z veseljem odzval na Habjaničevo povabilo, da pospremi akcijo: "Za sodelovanje sem se odločil, ker gre za dober namen, pa tudi, ker cenim gospoda Habjaniča. Moramo se zavedati, da je potrebnega veliko dela, da zbereš takšno količino zamaškov. Da to delaš zgolj iz neke dobrote ter od tega nočeš koristi, je zelo lepo. Ravno zaradi tega to tudi cenim. Pa tudi sam ne prihajam ravno iz najbolje situirane družine, zato na to nekaj dam."

Ignac Habjanič in Filip Flisar

David Breznik

Po šolah in vrtcih manj zbiranja 

To je bil po Habjaničevih besedah najverjetneje tudi zadnji letošnji odvoz zamaškov, saj gre zaradi epidemioloških razmer zbiranje veliko počasneje kot v preteklosti, ko je opravil tri ali štiri odvoze letno. Kot pojasnjuje Habjanič, zaradi razmer zamaškov ne zbirajo na šolah, pa tudi v le redkokaterem vrtcu: "Enkrat mesečno obhodim tudi gostinske lokale in vsakokrat najdem vsaj en lokal, ki ne deluje. In vprašanje je, ali bo sploh še kdaj odprt."

Sicer, pravi Habjanič, jim je tudi lani uspelo opraviti dva odvoza, saj mu je velika količina zamaškov v skladišču ostala še od leta poprej: "Tako da smo jih precej hitro zbrali dovolj za prvi odvoz. Potem pa so skupaj kapljali zelo počasi. Letos sem imel malo sreče, saj so ljudje iz cele Slovenije po objavah v medijih zbrali in nekateri tudi pripeljali kar precej zamaškov." Ljudje pa mu zamaške pošiljajo tudi po pošti, čeprav je res, da jih poštnina stane več, kot so morda sami zamaški vredni: "O tem sem se pogovarjal z neko gospo, pa je dejala, da teh nekaj evrov pozabi, če le lahko naredi nekaj dobrega. Sicer sem se v tem zvezi obrnil tudi na Pošto Slovenije, če bi v takšnih primerih morda lahko ljudem obračunali nižjo poštnino ali jih poštnine celo oprostili in bi pošta morda sodelovala kot donator. A so mi odgovorili, da morajo vse stranke obravnavati enako."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta