Dobrodelno: Tim bi rad pekel palačinke

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.11.2018 05:47

Ptujski gasilci zbirajo star papir in akumulatorje, da bi Timu Bučarju pomagali uresničiti njegove sanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Na dogodkih sem lahko v stiku z ljudmi. Ugotovil sem, da to še kako potrebujem," pravi Tim.
Osebni arhiv

Tudi na Ptuju se pridružujejo akciji zbiranja papirja za Tima Bučarja, mladeniča z Apertovim sindromom, redko genetsko boleznijo, s katero se rodi en otrok na dvesto tisoč novorojencev. Bolezen povzroči spremembe v razvoju kosti, zato imajo otroci z Apertovim sindromom precej spremenjeno obliko glave, lahko tudi zraščene prste na rokah in nogah. S temi in številnimi drugimi težavami se srečuje tudi Tim, ki je zaradi bolezni do leta 2008 prestal 15 operacij, večinoma v Parizu. Brez operacije zraščene lobanje možgani ne bi imeli prostora za rast in bi umrl, z operacijami so mu med drugim ločili tudi prste na rokah. "Odkar so mi spremenili obliko desnega stopala, lahko tudi normalno hodim," dodaja Tim.

Potrebuje stik z ljudmi

Vsem oviram navkljub je Tim z odliko končal triletno računalniško šolo v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, a ga, kot pravi, to delo ne zanima preveč. Njegove sanje so namreč, "da bi telefon pregorel z naročili za peko palačink", saj ga, kot pravi, delo z ljudmi polni. Mladenič je tako že lani ob službenih obveznostih svoje sladke dobrote pekel na več kot 50 dogodkih in na več kot desetih pripravljal tudi smutije. In to je tisto, kar bi rad počel tudi v prihodnje. Ob tem, dodaja, lahko kosi tudi travo in počne še marsikaj drugega. Zato si konec leta, ko mu poteče pogodba o zaposlitvi, želi na samostojno podjetniško pot. Da bi uresničil svoje sanje, pa nujno potrebuje primerno kolo za peko palačink in smuti bar. Ker je nakup prilagojenega kolesa zanj prevelik finančni zalogaj, se denar zanj trudi zbrati s prodajo svojega unikatnega koledarja ter zeliščne soli in čaja pa tudi z zbiranjem starega papirja.

Timu pri zbiranju starega papirja pomagajo številni dobri ljudje iz vse Slovenije.
Osebni arhiv

Pomagajo ptujski gasilci

Na pomoč so se mu odločili priskočiti številni dobri ljudje iz vse Slovenije, tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj. Kot pojasnjuje koordinator akcije Teodor Rajh, odločitev za to ni bila težka, saj je pomoč ljudem osnovna naloga gasilstva. "V gasilskem domu imamo dovolj prostora za zbiranje papirja, zato smo se odločili, da se pridružimo akciji zbiranja starega papirja za Tima. Ker pa se približuje zimski čas in ker se zavedamo, da veliko ljudi ne ve, kam bi s starimi akumulatorji, smo se odločili, da zraven papirja zbiramo tudi akumulatorje," še pravi Rajh.
Papir in akumulatorje tako lahko vsi, ki želite pomagati Timu, oddate kadarkoli na označenem zbirnem mestu za gasilskim domom na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta