Dobrovce: Kmalu verouk v novih prostorih

Damijan Toplak
16.01.2021 05:25
Že do konca letošnjega leta naj bi slivniška župnija zgradila novo veroučno stavbo za krajane Dobrovc, Skok in Dravskega Dvora. Del parcele je kupila miklavška občina, ki bo središče Dobrovc povezala s športnim igriščem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkvica Marije - kraljice miru v Dobrovcah Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

V stavbi nasproti dobrovske cerkvice Marije - kraljice miru in dobrovske podružnične osnovne šole, v tako imenovani Ciringerjevi hiši, se bo v prihodnje, ko bodo to spet omogočale zdravstvene razmere, odvijal verouk za otroke iz krajev Dobrovce, Skoke in Dravski Dvor, nam je pojasnil slivniški župnik Jožef Šömen. Pod slivniško župnijo sicer sodijo še Hotinja vas, Orehova vas, Slivnica, Radizel, Čreta, del Polane, vsi iz občine Hoče - Slivnica, in kraj Šestdobe iz občine Rače - Fram.

V tej stavbi bo po izboljšanju zdravstvenih razmer še kakšno leto potekal verouk za otroke iz Dobrovc, Skok in Dravskega Dvora. Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

Gradili bosta župnija in občina

V Dobrovcah se je verouk sprva odvijal v majhni zakristiji, velikosti dvanajst kvadratnih metrov, kjer pa otroci niso imeli nobenih klopi, zato so stali stisnjeni eden ob drugem. Kapelica tudi ni bila primeren prostor za izvajanje verouka, zato so že leta 2005 razmišljali, da bi postavili dodatne prostore na majhni zelenici med dobrovsko šolo in cerkvico, a so nato odkupili parcelo v Mladinski ulici 1, na nasprotni strani ceste. To parcelo so kasneje razdelil na dva dela in en del, velikosti dobrih 800 kvadratnih metrov, za 44.400 evrov prodali miklavški občini, ki je pri nakupu izkoristila predkupno pravico. Kot je pojasnil miklavški župan Egon Repnik, bodo tam po letu 2022 zgradili približno 500 metrov dolgo cesto, ki naj bi jo po projektantski vrednosti 350 tisoč evrov tudi popolnoma komunalno opremili - zgradili asfaltno cesto širine osem metrov s pločniki, vso komunalno infrastrukturo in novim kanalizacijskim priključkom. S to cesto želijo povezati središče kraja Dobrovce s šolo in cerkvijo z dobrovskim športnim parkom, je pa to območje po občinskem prostorskem načrtu (OPN) predvideno za stanovanjsko gradnjo.

Na drugi parceli pa bo slivniška župnija zgradila novo hišo, velikosti osem krat dvanajst metrov, za kar že imajo gradbeno dovoljenje. Nova hiša bo imela kletne prostore (tam bo skladišče za verske predmete in otroška igrala), v pritličju bodo veroučna učilnica, čajna kuhinja, garderoba in sanitarije, v mansardi pa sejna soba, kabinet in sanitarije. Še letos naj bi nova stavba dobila streho, za kar bodo porabili denar, ki jim ga je občina plačala za parcelo, v prihodnjem letu pa želijo stavbo dokončati, pri čemer računajo tudi na pomoč in prostovoljne prispevke krajanov, o čemer jih bodo, tako župnik Šömen, kmalu obvestili. Celoten projekt naj bi sicer veljal 80 tisoč evrov. Do postavitve novega objekta, in ko bodo zdravstvene razmere to spet dopuščale, bodo otroci imeli verouk v stari stavbi, ki pa bo nato porušena, na njenem mestu bodo najbrž uredili parkirna mesta. V novi stavbi bodo potekali tudi pevske vaje in srečanja različnih skupin, še doda slivniški župnik.

Počasi vračanje v šole in k verouku

Ker se tako v Dobrovcah kot v Skokah in Dravskem Dvoru gradijo nove stanovanjske hiše in nova stanovanjska naselja, bodo v prihodnje potrebe tudi po večjih veroučnih prostorih. Za primerjavo - trenutno imajo v Dobrovcah za ta namen na razpolago 70 kvadratnih metrov, v Slivnici recimo 200 kvadratnih metrov. Župnik Jožef Šömen je povedal, da trenutno verouk še poteka tako, da učencem pošilja veroučne vaje po elektronski pošti, in to za učence vseh razredov osnovne šole. Se pa zavzema, da se ob upoštevanju epidemiološke situacije učenci ob šolah počasi vračajo tudi k verouku, seveda pa morajo ob tem slediti navodilom mariborske nadškofije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta