Dočakali so jo - prvo lovrenško kuharsko knjižico

Mateja Bečan
21.08.2021 06:00
Jezernikovi dnevi v Lovrencu so v polnem teku in v preteklih dveh tednih se je zvrstilo že mnogo zanimivih kulturnih in športnih prireditev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva lovrenška kuharska knjiga Foto: Mateja Bečan
Mateja Bečan

Pretekli petek, 13. avgusta, je zaznamoval dogodek, na katerega so članice društva lovrenških kmetic v sodelovanju s Turističnim društvom dolgo čakale. Predstavljena je bila prva lovrenška kuharska knjižica, v kateri so zbrani recepti dvajsetih jedi iz različnih obdobij lovrenške kulinarične zapuščine. Kot je zapisano v spremni besedi knjige, so bile za lovrenško kuhinjo značilne preproste in hitro pripravljene jedi, ki so predvsem morale nasititi. Uporabljale so se sestavine, ki so jih gospodinje pridelale doma na kmečkih vrtovih in njivah, ali so jih nabrale v bližnjem gozdu. Meso je bilo bolj redko na krožniku, po navadi enkrat tedensko, ob nedeljah in praznikih.

Recepti tudi v lovrenškem narečju

Posebnost kuharice v začetni nakladi 2000 izvodov je, da so recepti zapisani v knjižni slovenščini in v lovrenškem narečju, ki po mnenju članic društva kmetic počasi tone v pozabo. In prav zato je bila že v začetku snovanja izražena želja, da se recepti za jedi, ki so se doslej ohranjali zgolj od ust do ust, zapišejo v knjižni slovenščini in v narečnem govoru. V Šentlovrenški kuharci najdemo recepte za jajca s krajtlehi (umešana jajca z zelišči), ajnpren župo (prežganko), krompirov in murkin zos (krompirjevo in kumarično omako), pohorski pisker (pohorski lonec), klecnprot (sadni kruh), telečji ajmohc (telečjo obaro), pokerli (narastek) in mnoge druge.

Prireditev, kjer je Lovrenška kuharica ugledala luč sveta, je potekala na dvorišču trške gostilne Urbanc, kjer so lahko prisotni pokušali večino jedi, ki so zbrane v knjižici. Vse so predhodno skuhale in spekle ali jih pripravljale sproti članice društva kmetic. Po mnenju obiskovalcev je navdušil predvsem pohorski pisker, mnogi pa so prvič pokusili friko, preprosto jed iz na koščke narezane polente, na katero se položi vroča zmes praženih ocvirkov, umešanega jajca in sira. To nasitno in kalorično jed so po lovrenškem ustnem izročilu jedli predvsem gozdarji.

Večina obiskovalcev prireditve je bila navdušena nad pripravljenimi jedmi lovrenške kulinarične zapuščine, ki ponovno postajajo aktualne. Foto: Mateja Bečan
Mateja Bečan

Razvijali inovativno turistično ponudbo

Prva lovrenška kuharica je nastala v okviru projekta Navzkrižno trženje v gostinstvu: korak k inovativni ponudbi turistične destinacije Lovrenc na Pohorju, ki je bil izbran na javnem razpisu Po kreativni poti do znanja - 3. odpiranje. V projektu so sodelovali članici Univerze Maribor - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede ter Filozofska fakulteta, podjetje Asfalting, Koča Dobnik (partner iz gospodarstva) in Turistično društvo Lovrenc na Pohorju (partner iz negospodarstva). V projekt je bilo na različne načine, od začetnega razvijanja ideje, zbiranja in zapisa receptov, priprave jedi, fotografiranja in strokovne podpore vključenih nad dvajset sodelavcev, večina Lovrenčanov. Tisk kuharice je omogočila Občina Lovrenc na Pohorju v okviru projekta participativni proračun Po maje bi šlo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta