Društvo Ars Vitae pripravilo dražbo umetnin mladih ustvarjalcev, kot je še ni bilo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
13.07.2021 06:18
Dobrodelna prireditev je nagovorila tudi mimoidoče, ki so z nakupom katere od slik mladim pomagali pri uresničitvi sanj. Veselo je na Slovenskem trgu tudi v času počitnic
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje sodelujočih na dražbi, kot je še ni bilo Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Desetletnica, ki je v Ustvarjalnicah ptujskega društva Ars Vitae narisala podobo zajca, takšnega, ki je skoraj ušel z njene slike, si želi, ko bo velika, postati oskrbnica konj: "To je moja najljubša žival, rada bi črnega ali belega, ki sta moji najljubši barvi, sicer pa me spoznate po prijaznosti in nagajivosti. Z izkupičkom dražbe bi si želela plačati tridnevni jahalni tabor."

Dražba za uresničitev sanj

Društvo Ars Vitae, v okviru katerega deluje tudi Dnevni center za otroke in mladostnike, je pred dnevi pripravilo javno dražbo izdelkov, ki so jih naredili mladi, ki obiskujejo njihove dejavnosti. Želje otrok, starih od sedem do enajst let, niso velike, saj si želijo z izkupičkom od dobrodelne dražbe uresničiti želje, kot so nakup kolesa, čelade, kotalk ali rolk, zaželeli so si celodnevne vstopnice za kopanje v ptujskih termah pa pripomočke za slikanje in risanje.

Tadej Toš se je izkazal kot spreten dražitelj. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na javno dražbo, ki jo je vešče, kot bi to počel kar vsak dan, vodil Tadej Toš, so postavili enajst likovnih del in še štiri, ki so jih naslikali skupaj. "Za izvedbo projekta smo se odločili, saj je bilo veliko otrok v tem zadnjem letu socialno izoliranih, kar je povzročilo v njih številna nova občutja. Čustva so nesnovna, a pustijo odtise v snovnosti. Umetniško izražanje v varnem in spodbudnem okolju pa omogoča, da se izrazijo in tudi upodobijo svoja občutja. V letošnjem letu se projekt izvaja prvič, in sicer pod vodstvom Klare Jan, kmalu magistrice ilustracije. Zainteresirani otroci in mladi tako ustvarjajo različna umetniška dela in umetniške izdelke uporabne vrednosti. Z dobrodelno dražbo njihovih izdelkov pa smo zbrali denar, s katerim jim bomo pomagali pri uresničitvi njihovih želja, kot so novo kolo, udeležba na poletnem taboru in podobno," pravi Lara Samojlenko, prostovoljka društva Ars Vitae.

Društvo Ars Vitae je vabilo na dobrodelno dražbo in razstavo izdelkov mladih umetnikov. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Bila je nadvse vesela, da so prav vse slike našle nove lastnike. Dobrodelna dražba je potekala v senci mogočnega drevesa med ptujsko cerkvijo svetega Jurija, gledališčem in stavbo, kjer zadnja leta deluje društvo, pa so tako med dražitelje stopili tudi mimoidoči, ki ob prihodu v mesto niti slutili niso, kako dobrodelno se bo končalo njihovo sobotno potepanje po mestu.

Klara Jan je vodila ustvarjalnice in predstavljala dela mladih umetnikov. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Društvo Ars Vitae je vabilo na dobrodelno dražbo in razstavo izdelkov mladih umetnikov. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Izklicna cena, ki je bila 20 evrov, se je vsem naslikanim umetninam lepo dvigala, k čemur je zagotovo pripomogel dražitelj, ki je v tisti uri in pol dražbe poskrbel za nasmehe vseh, ki so prišli naokoli in niti slutili niso, da bodo domov odnesli umetnino, ki jih bo spominjala na prijetno nenadejano druženje in dražbo, kot je na Ptuju še ni bilo.

Od kolesa do vstopnic

"Skupaj smo zbrali 1622 evrov. Zdaj bomo z otroki, ki so na dražbi sodelovali anonimno, dobro razmislili, kaj kupiti. Nagibamo se k temu, da pri tem ravnamo trajnostno. To pomeni, da ni nujno, da je želena reč nova. Zagotovo pa mora biti kar se da uporabna in ohranjena, da bo - kolo denimo - služila mlademu umetniku pa še kakemu otroku iz njegove družine ali soseščine," pravi Samojlenkova in dodaja, da so v kletnih prostorih društvene stavbe razstavili še druge izdelke otrok in mladostnikov.

Ana Karneža in skupina Anomalo sta poskrbeli za glasbeno razvajanje. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Društvo Ars Vitae je vabilo na dobrodelno dražbo in razstavo izdelkov mladih umetnikov. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Tudi te smo namenili za prodajo, obiskovalci naše prve javne dražbe pa so lahko izbirali med ročno izdelanimi uhani, poslikanimi platnenimi vrečkami in podobnimi izdelki, tudi okrasnimi posodicami iz papirja. Kak evro bomo porabili kar skupaj v dnevnem centru, šli na sladoled, obiskali kakšno od prireditev, za katero je treba kupiti vstopnice," napovedujejo v društvu Ars Vitae in se zahvaljujejo prav vsem, ki so pro bono sodelovali pri organizaciji in izvedbi dražbe.

Ana Karneža in Jure Bračko sta zapela in zaigrala na dobrodelni dražbi. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Za prijetno vzdušje so na dobrodelni prireditvi poskrbeli mladi glasbeniki. Tako je Ana Karneža, ki se je po srednji šoli odločila za študij v tujini in je v domačem mestu že nekaj časa ni bilo slišati, poskrbela za glasbeno razvajanje, z nastopom so zbrane razveselili člani skupine Anomalo Sanja Kosi, Jure Bračko in Teodor Lenart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta