Društvo upokojencev Miklavž: Predsednik ostaja Rajko Lešnik

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.04.2022 03:00

Društvo je prejelo zlato plaketo Zgornjepodravske zveze društev upokojencev za 40 let delovanja. Za zdaj ostajajo brez programa Starejši za starejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z občnega zbora Društva upokojencev Miklavž
Damijan Toplak

Pretekli petek je Društvo upokojencev Miklavž po dveh letih zaradi epidemije koronavirusa naposled opravilo volilni občni zbor. Popolno podporo 112 prisotnih članov miklavškega društva upokojencev je znova dobil 81-letni Rajko Lešnik, ki bo tako društvu predsedoval še dve leti. V 15-članski upravni odbor so bili izvoljeni Erika Lešnik, Erika Zagernik, Ernest Centrih, Slavko Gavez, Slavko Filipič, Jože Emeršič, Martin in Štefka Teskač, Jože Kurade, Mira Kapun, Dragica Plahuta, Ivan Vuk, Nada Puh, Janez Krajnc in Feliks Čuček. V nadzorni odbor so bili imenovani Ljubo Potrč, Angela Peršoh in Bojan Kocbek, nadomestna člana nadzornega odbora bosta Kristina Gavez in Aleksandra Oblak, predstavniki častnega razsodišča pa so Vladimir Belšak, Matilda Nežmah in Ida Vrbnjak.

Imajo 476 članov društva

Po krajšem kulturnem programu, v katerem so nastopili glasbeni ustvarjalci Glasbeno-kulturnega društva Crescendo pod vodstvom Simone Koser Šavora in moški pevski zbor DU Miklavž, je sledilo poročilo o delu miklavškega društva upokojencev, ki se je osamosvojilo leta 1980, predtem pa delovalo v okviru DU Hoče. V društvu je danes dejavnih devet sekcij na kulturnem (likovna, ročnodelska, moški pevski zbor) in športnem (kegljanje z vrvico, stezno kegljanje, ribištvo, odbojka, telovadba, kolesarstvo s pohodništvom) področju, imajo pa 476 članov (bilo jih je že več kot 600), med katerimi jih je 146 starejših od 80 let, 27 pa tudi od 90 let. V društvu pripravljajo različna družabna srečanja, izlete po Sloveniji, dvakrat letno letovanje v ZDUS-ovem hotelu Delfin v Izoli. Prav tako se trudijo v skrbi za ostarele, čeprav so med polovico društvi iz Zgornjepodravske PZDU, ki še vedno niso zagnala zdaj že uveljavljenega programa Starejši za starejše, niti s pomočjo občine ne večgeneracijskega centra.

Predsednik Društva upokojencev Miklavž Rajko Lešnik, ki bo društvu predsedoval še dve leti, je prejel priznanje ZDUS za 40 let delovanja društva.
Damijan Toplak

V letu 2021 so prihodki DU Miklavž znašali 8541 evrov, odhodki 7649 evrov, leto pa je društvo sklenilo z 10.524 evrov pozitivnega denarnega salda. S članarinami članov so lani zbrali 3080 evrov, na tem občnem zboru se je letna članarina za člane DU Miklavž s sedmih evrov povišala na osem, miklavška občina pa je primaknila 5176 evrov. Med odhodki so za pevsko sekcijo namenili skoraj 1200 evrov, božično-novoletnemu obdarovanju starejših od 80 let pa 1359 evrov. Toda v lanskem letu je bilo delovanje večine sekcij DU Miklavž precej omejeno in je bilo tudi stroškov nekaj manj, upajo pa, da bodo lahko letos večino zadanih aktivnosti le izvedli. Tako so za letos predvideni prihodki in odhodki društva na nivoju devet tisoč evrov, pri čemer bi s članarinami zbrali 3300 evrov, od miklavške občine pa dobili 5500 evrov.

Štirje častni člani društva

Valerija Vidgoj, Erika Lešnik, Erika Zagernik in Ivan Vuk so prejeli nazive častnih članov DU Miklavž, priznanja pa Hilda in Slavko Filipič, Angela Peršoh, Štefka in Martin Teskač, Jože Kurade, Mira Kapun, Marinko Knez, Nada Puh, Dragica Plahuta, Vera Zajšek, Slavko Gavez, Milivoj Gobec, Franc Premzl, Aleksandra Oblak, Jožica Rus, Janez Krajnc, Ernest Centrih, Jože Emeršič, Ljubo Potrč, Matilda Nežmah in Ida Vrbnjak. Prisotne so pozdravili miklavški župan Egon Repnik in Franc Slavinec, predsednik Zgornjepodravske PZDU, ki je DU Miklavž za 40 let delovanja podelil zlato plaketo - to bi sicer morali prejeti že leta 2020, Dušan Janžek, predsednik sveta krajevne skupnosti Miklavž na Dravskem polju, ki je tudi sam član DU Miklavž, ter predstavniki drugih upokojenskih društev v občini in drugih društev. Volilnemu občnemu zboru sta sledila druženje in ples.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta