Državno odlikovanje četi, ki je med vojno zajela skladišče orožja

Irena Brdnik
10.07.2022 03:00

Ob obletnici zajetja skladišča orožja Ložnica je predsednik države Borut Pahor podelil častni znak svobode Občinskemu štabu Teritorialne obrambe Slovenska Bistrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor predaja odlikovanje Miranu Krušiču.
Irena Brdnik

Na dan zavzetja skladišča orožja in razstreliva takratne JLA na Zgornji Ložnici sta Občina Slovenska Bistrica in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Slovenska Bistrica minulo soboto, 2. julija, pripravila osrednjo občinsko slovesnost. Na slovesnosti je predsednik republike Borut Pahor vročil državno odlikovanje - častni znak svobode Republike Slovenije - 129. protidiverzantski četi Občinskega štaba Teritorialne obrambe Slovenska Bistrica. Prevzel ga je Miran Krušič, predsednik OZVVS Slovenska Bistrica, ki je med drugim povedal: "V veliko čast in ponos mi je, da moja četa prejema visoko priznanje predsednika republike. Ko smo se zbirali pred več kot 30 leti, sem imel dva cilja - ubraniti našo državo in zaščititi življenja članov moje čete. Uspelo nam je oboje. Z izjemno požrtvovalnostjo, jasno strategijo in neverjetno energijo ter načelom vsi za enega in eden za vse. Takrat smo vedeli, da ni prostora za šalo akcije in brezglavo napadanje. Nobena odločitev ni bila lahka in težko bi izpostavil enega člana v enoti, ker sem izjemno ponosen na prav vsakogar od vas. Sledili ste, ko niste vedeli, ali boste še kdaj videli svoje otroke, najbližje. Bili ste vojaki, ki so žrtvovali vse za Slovenijo, in takšna dejanja si zaslužijo posebno priznanje. Zato vam iskrena hvala."

Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da smo željo po samostojni državi uresničili, ker smo bili enotni okrog močne in trdne ideje: "V enaintridesetih letih smo dosegli veliko. Bistričani pa smo lahko ponosni na številne posameznike in dogodke, ki so pomembno in tudi širše prispevali k izpeljavi projekta osamosvojitve. In prav Zgornja Ložnica je v tistih dneh odigrala za celotno Slovenijo eno od najpomembnejših in odločilnih vlog. Z natančno in premišljeno akcijo je 129. protidiverzantska četa Občinskega štaba Teritorialne obrambe Slovenska Bistrica zavzela skladišče orožja in dvignila moralo osamosvojiteljem." V kulturnem programu so na proslavi nastopili Moška komorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica, učenci Podružnične šole Zgornja Ložnica Mark Justinek, Erik Galun in Nika Koši, z recitacijami pa Ambrož Kvartič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta