Dvorec Ristovec v zasebne roke, novi lastnik napoveduje novosti

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.02.2020 15:31

Desetletja je Ignac Janžekovič snoval projekte, kako obuditi dogajanje v dvorcu Ristovec v ptujskem predmestju. Kot novi lastnik nekdaj vodnega dvorca bo že letos vabil na njegovo dvorišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ignac Janžekovič je kupil dvorec Ristovec. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ignac Janžekovič je na četrti dražbi, ki jo je razpisala lastnica dvorca oziroma graščine Mestna občina Ptuj, kupil dolga leta propadajoči grad Ristovec v ptujskem predmestju. Bil je to nekdaj vodni dvorec, eden redkih pri nas, kot lovski dvorec je menjaval lastnike in bil nekaj časa v lasti grofov Leslie, lastnikov ptujskega gradu, tudi Herbersteinov, bil pred drugo svetovno vojno v rokah trgovca Franca Hojnika. Sledila je denacionalizacija in v dobrih 600 kvadratnih metrov velikem gradu so takrat uredili štiri občinska stanovanja, zadnja leta je stavba na dobrih 4200 kvadratnih metrih veliki posesti propadala. Na dvorišču, ko si je dajal opravka z negovanjem še tam rastočih dreves in grmovnic, glicinije denimo, je bilo še največkrat srečati prav Ignaca Janžekoviča.

Prihodnost povezana z zdravilnimi zelmi

"Dolga leta sem si kot bližnji sosed prizadeval za nakup ali najem tega našega dvorca. Ljudje, z našo županjo Nuško Gajšek na čelu, poznajo moje namere, povezane s prihodnostjo dvorca oziroma gradu. Ta je kulturni spomenik lokalnega pomena in zato se bom obnove lotil, kot veleva tak status. Z bratom Marjanom sva že pred več kot četrt stoletja pripravila idejno zasnovo za oživitev. Kot naravoslovca sva prihodnost povezala s svojim znanjem, tudi s kmetijsko dejavnostjo, ki je doma na naši kmetiji. Rdečo nit dvorca tako povezujem z zdravilnimi rastlinami in enkrat v prihodnje bo tod zagotovo zaživel inštitut za zdravilne rastline, ki ga v Sloveniji še nimamo, pomemben del dejavnosti bom povezal z izobraževalno dejavnostjo.

Ignac Janžekovič je konec preteklega tedna kupil dvorec Ristovec.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Prirodoslovni in etnološki muzej

"Za začetek bomo vabili kar na dvoriščno ekološko tržnico in takšna druženja povezali z različnimi predavanji. Sam imam čisto dovolj izkušenj, ki sem si jih pridobil v botaničnem vrtu naše fakultete, da bom delo, ki sem si ga naložil z nakup, lahko tudi uresničil," dodaja novi lastnik dvorca Ristovec, ki bo na posesti uredil tudi poskusno polje za travništvo in poljščine ter manjši botanični vrt. V gradu pa, ko bo ta primerno urejen, namerava urediti prirodoslovni in etnološki muzej. "Tod je nekdaj delovala milarna in ne vem, zakaj je ne bi spet obudili, prej ko slej bosta vrata odprli grajska čajnica in zeliščna apoteka, kjer bomo svoje znanje rade volje predajali naprej našim obiskovalcem," napoveduje Ignac Janžekovič, sicer profesor biologije in kemije na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta