Evropska prestolnica kulture ni prestiž

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.03.2020 17:22

Izrazito razvojno naravnana kandidatura. Ptuj se je uvrstil v ožji izbor. Upajo na hitre in jasne odgovore nove vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje in optimizem ob uvrstitvi Ptuja v drugi krog kandidature za EPK sta že zdavnaj pozabljena.
Hojka Berlič

Ptuj se je pretekli teden v družbi Nove Gorice, Ljubljane in Pirana uvrstil v drugi krog kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK). S sloganom Ptuj, mesto tisočletnih preobrazb so pripravljavci projekta ciljali na to, da gre za nesporno staro mesto, ki pa se je moralo vedno znova postaviti na noge, se spreminjati in da je za tak preobrazbeni potisk zdaj čas tudi z EPK, pri čemer pa je predvsem poudarek na delanju novih stvari iz starih. Kot poudarja vodja kandidature Aleš Šteger, so zgodbo gradili od spodaj navzgor, veliko časa posvetili dialogu, razvijanju idej in gradnji "realnih predlogov, ki se tudi realno vklapljajo v razvojno strategijo mesta".

Še številni izzivi

Ekipo zdaj čaka pol leta trdega dela, ko bodo nadgrajevali prvo prijavno knjigo, v kateri so opredelili 42 vsebinskih in devet infrastrukturnih projektov. "Projekti niso grajeni v oblakih, temveč so na tleh in temeljijo na desetletnih frustracijah Ptujčank in Ptujčanov. Mi se še vedno nahajamo v biseru srednjeevropske kulture, ki pa ima večino svojih zakladov skritih, nedostopnih. Vemo, da nimamo ustreznih ne muzejskih ne galerijskih, velikokrat tudi ne turistično-razvojnih prostorov in lokacij," pravi Šteger in dodaja, da gre tudi za politično zahtevno obdobje, saj se bodo vsi, ki so projekt podpirali na načelni ravni, morali tudi zelo konkretno izjasniti, do katere mere so pripravljeni sofinancirati, kaj so njihova pričakovanja, tako vsebinsko in finančno, ter na kak način se želijo trajno spremeniti.

Finančna realnost

V drugi prijavni knjigi pa se bodo morali podrobneje lotiti tudi finančnih okvirjev, ki so jih za zdaj na osnovi načelne politične podpore opredelili programsko na 21 milijonov evrov in investicijsko na dobrih 34. Projekta EPK sicer evropska komisija ne financira, razen morebitne posebne nagrade Meline Mercouri. Seveda pa to ne pomeni, da ni mogoče za izvedbo projekta pridobiti denarja iz drugih evropskih razpisov, tudi kulturnega evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta