(FOTO) Galerija mesta Ptuj: Umetnost je naša, naša je tudi Primorska

Hojka Berlič Hojka Berlič
29.03.2024 07:00

V Galeriji mesta Ptuj je na ogled skupinska razstava trinajstih primorskih umetnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z odprtja razstave Umetnost je naša 
Hojka Berlič

V Galeriji mesta Ptuj je vse do 5. maja na ogled skupinska razstava primorskih umetnikov Umetnost je naša. Kot je ob odprtju razstave povedal vodja galerije Dušan Fišer, ideja o sodelovanju s primorskimi umetniki nikakor ni nova, sedaj pa se je pokazala priložnost za njeno uresničitev: "Hkrati je to morda tudi neka ideja za prihodnost. Kako neko lokalno okolje predstaviti na povsem drugem koncu, pri čemer se morda pokažejo vzporednice, koliko je podobnosti, ali je nek prostor tako specifičen, da vpliva na umetnike kot take in da se to morda tudi pozna v delih. Ali pa so bolj odprti, kakor je to danes vseprisotno v tej globalni vasi, ko srečujemo podobne stvari, kamor koli gremo." Kot še izpostavlja Fišer, gre za zelo slikovito razstavo, heterogeno v svojem nagovoru. Na razstavi se namreč predstavljajo zelo različni avtorji, tudi glede na medije - od slikarstva, fotografije do videa. "Tu vidimo čisto subjektiven pristop, avtopoetiko, na nek način odsev prostorov, ki umetnika, zavestno ali podzavestno, nekako zaznamuje. Mi kot gledalci pa lahko te stvari prepoznamo, če poznamo prostor, iz katerega ti umetniki prihajajo," je še povedal Fišer.

Hojka Berlič
Hojka Berlič
Hojka Berlič

Gre za drugo razstavo galerije v tem letu. Na njej se z deli predstavljajo Majda Skrinar, Aleksij Kobal, Lara J. Marconi, Joni Zakonjšek, Tilen Žbona, BridA, Aleš Sedmak, Ana Čigon, Jaka Jeraša, Igor Andjelić, Anja Kranjc, Erik Mavrič in Gani Llalloshi, ki je tudi kurator razstave. "Pri postavljanju se nisem toliko obremenjeval z estetskimi vprašanji umetniškega ustvarjanja, bolj so me zanimali družbeni fenomeni, družbena vprašanja. Kot je na primer svojilni zaimek "naša", ki po Slovarju slovenskega knjižnega jezika izraža svojino skupine oseb, med katere šteje govoreči tudi sebe - torej naš avto, naš vrt, tudi naša umetnost. Tudi kot naša Primorska. Razstava vabi k razmisleku o vlogi umetnosti pri oblikovanju skupne identitete in pripadnosti, hkrati pa tudi krepi njen potencial za preseganje meja in omejitev. Tu je ta vezni člen, ki povezuje umetnike. Njihova dela poznam že desetletja in sodijo skupaj, imajo podobno izražanje, senzibilnost in sodobnost," je izbor umetnikov in njihovih del za tokratno razstavo pojasnil Llalloshi. 

Uvodne misli ob odprtju razstave je prispevala direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber.
Hojka Berlič
Hojka Berlič
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta