Galerija mesta Ptuj: Aleksij Kobal- Neskončnost gibanja po prostoru, ki nima konca

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.06.2024 06:00

V Galeriji mesta Ptuj je na ogled razstava vsestranskega slovenskega umetnika, ki je bil dolgo član skupine The Stroj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksij Kobal ob otvoritvi razstave v Galeriji mesta Ptuj 
Hojka Berlič

V Galeriji mesta Ptuj se do 23. junija predstavlja vsestranski umetnik Aleksij Kobal, ki je prepoznavno ime slovenske likovne scene že od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja. "Aleksij Kobal je zagotovo eden od zanimivih slovenskih slikarjev. Lahko bi rekli, da je na nek način večmedijski umetnik, saj se ukvarja tudi z glasbo in s pisanjem. Dolgo je bil član skupine The Stroj, kar nekaj let se je preizkušal tudi kot oblikovalec. Tako, da skuša na vseh teh področjih nekako povezati ta svoj ustvarjalni potencial," je o umetniku ob otvoritvi razstave povedal vodja galerije Dušan Fišer in poudaril, da so skušali skozi posamezne cikle predstaviti tisto najbolj izrazito v njegovem ustvarjanju: "To je na neko monumentalno slikarstvo, v katerem se ukvarja z idejo nekega univerzuma. Neko neskončnost gibanja po prostoru, ki nima konca, čeprav izhaja iz neke formalne oblike."

Hojka Berlič
Hojka Berlič

Na razstavi Matica vesoljstva so na ogled posamezne serije slik, ki so v sklopih Barvna stran teme, Podtaknjenci, Navzkrižja dilem in Nebeške črvine nastajale vse od leta 2016. "Pridružujejo se jim dela iz čisto sveže produkcije, ki manifestirajo tehnične novosti in postopoma odpirajo nadaljnja vprašanja, nanašajoča se na avtorjevo kritično preizpraševanje aktualnih družbenopolitičnih situacij, poglobljeno raziskovanje lastne podzavesti in ne nazadnje - premikanje meja avtorskega slikarskega miljeja. Eno od novejših reprezentativnejših slik in tudi nosilna podoba razstave je delo srednjega formata naslovljeno Matica vesoljstva, ki v svoji srčiki obsega logično nadaljevanje avtorjeve slikarske prakse, po drugi strani pa indicira njegov neumoren zanos ustvarjalne misli in željo po novi sporočilnosti," je ob razstavi povedala kustosinja Maša Žekš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta