Gimnazija Ormož po dolgotrajnih prizadevanjih dobila program zdravstvene nege

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
08.12.2020 06:00
Predlog vpisnih mest v srednješolske programe v šolskem letu 2021/2022 je razveselil vodstva ormoške gimnazije, tamkajšnjih zdravstvenih ustanov in občin, ki so si zanj prizadevala že vse od leta 2008.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ormoška gimnazija je v sodobni stavbi, v njej je dovolj prostora tudi za nov program. 
Darja Lukman Žunec

Klavdija Zorjan Škorjanec, ravnateljica Gimnazije Ormož, kjer ob gimnazijskem programu izobražujejo tudi za predšolsko vzgojo, pravi, da so prizadevanje za pridobitev programa zdravstvene nege na njihovi gimnaziji prvič utemeljili že leta 2008. Čeprav jim doslej ni uspelo, je ponovno zelo intenzivno prizadevanje v zadnjih dveh letih tokrat obrodilo sadove: "Zagnali smo vse moči. Glede na potrebe okolja in raziskavo interesnega okolja smo namreč bili povsem prepričani, da kaže pridobiti tudi srednješolski strokovni program, ki bo izobraževal za profil tehnika oziroma tehnice zdravstvene nege. "

​Okrožnica v veliko spodbudo

Zato je ormoška gimnazija ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport 21. oktobra dala predlog k razpisu za vpis v šolsko leto 2021/2022 za 28 mest za ta program. Utemeljili so ga z demografsko projekcijo, trendi dosedanjega vpisa, mrežo šol, izpolnjevanjem kadrovskih, prostorskih in finančnih pogojev. Ravnateljico nadvse veseli, da je ministrstvo v okrožnici s predlogom razpisa v predlog vključilo tudi izvajanje želenega programa in 28 razpisanih mest za novince. Torej bi ga lahko pričeli že 1. septembra 2021. Pri tem so šoli pomagali mnogi.

Ravnateljica pojasni: "Naša poslanca Mojca Žnidarič in Aljaž Kovačič sta se mi januarja pridružila na sestanku na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije oziroma pri Moniki Ažman, predsednici Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Pregledali smo potrebe po kadru in dobili načelno podporo za program. Poslanka Žnidaričeva nam je konec avgusta uredila obisk s šolskega ministrstva, kjer smo predstavili vsa naša dolgoletna prizadevanja."

Klavdija Zorjan Škorjanec, ravnateljica Gimnazije Ormož.
 
Darja Lukman Žunec

​Potrebo po programu so ves čas utemeljevali skupaj z župani Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža ter direktorico Zdravstvenega doma Ormož Vlasto Zupanič Domajnko. Ključno je, da so jih podprla tudi vodstva vseh bodočih učnih ustanov, kot so ZD Ormož, Ptuj in Ljutomer, Centri starejših občanov Ormož in Ptuj, Psihiatrična bolnišnica Ormož in Splošna bolnišnica Ptuj.

​Potreba po kadru nesporna

Ravnateljica je prepričana, da je odločitev za nov program ustrezna, saj demografska projekcija za naslednjih pet let z realno oceno števila učencev, ki se bodo vpisovali v program, za izbrane občine podravske in pomurske statistične regije kaže porast števila devetošolcev, ki se vpisujejo v program zdravstvene nege v naslednjih štirih šolskih letih.

"Ob predvidevanju enakega deleža (25 odstotkov) vpisa potencialnih dijakov v ta program bo število vpisanih dijakov vsako leto postopoma naraščalo," je prepričana.

Še bolj kot zanimanje devetošolcev jih je k zavzemanju za program vodilo skrb vzbujajoče zdravstveno stanje prebivalstva. To je zaradi porasta obolenj, kot so kronične bolezni, depresije, alkoholizem in celo najvišje stopnje samomorilnosti, zelo slabo. Ravnateljica pravi: "Prebivalstvo se stara, stopnja umrljivosti je tudi zaradi slabe skrbi prebivalcev za lastno zdravje nadpovprečna. Tako bomo izboljšali socialno-ekonomski status posameznika in znižali tveganje za revščino na našem območju, dvignili izobrazbeno raven in zagotovili geografsko dostopnost izobraževanja. "

K temu doda še podatke, da je delež starejšega prebivalstva na ormoškem območju občutno višji kot v Sloveniji in da bo njihov kader pomagal tudi pri vseh oblikah socialnozdravstvene preventive in k višji kakovosti življenja starostnikov. Seveda je dejstvo, da so v zadnjem letu v državi močno narasle potrebe po teh kadrih, prav tako tudi na področju oskrbe starostnikov. Vendar je sogovornica prepričana, da gre za dolgoročno potrebo po kadru s kompetencami na področju zdravstvene nege. Tehnik zdravstvene nege bo denimo pomemben izvajalec tudi v sistemu dolgotrajne oskrbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta