Haloški vinarji: Novo polnjenje vin, ki je strateško usodno

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.01.2019 15:37

Nakup mobilne polnilne linije za vino, ki jo Vinarska zadruga Haloze že uporablja, pomeni veliko spodbudo razvoju vinogradništva in vinarstva, saj prispeva k višji kakovosti haloških vin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najsodobnejša avtomatizirana in mobilna polnilnica vina je haloškim vinarjem v ponos.  
Jernej Golc

Konec lanskega leta je Vinogradniška zadruga Haloze dobila sodobno linijo za hitro in kakovostno polnjenje vin; mobilno polnilno linijo Costral so kupili v Franciji. Nameščena je na tovorno vozilo, njena zmogljivost je dva tisoč steklenic na uro. Je popolnoma avtomatizirana in tehnološko dovršena. Na javnem naročilu je bilo kot dobavitelj polnilne linije izbrano podjetje Fabijan. Vrednost naložbe je nekaj manj kot 302 tisoč evrov, zanjo so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj dobili skoraj 200 tisočakov. Pomembno je, da prinaša kakovost polnitve in nižji strošek polnitve na steklenico.

​Odgovornost je velika

Skrbništvo nad polnilno linijo so zaupali mlademu haloškemu vinogradniku in vinarju Aleksandru Zavcu. Pravi, da je nadvse ponosen, ker so med 33 člani vinarske zadruge za to nalogo izbrali prav njega: "Da so me izbrali, mi veliko pomeni, vendar po drugi strani čutim veliko odgovornost, saj je treba z zaupanim mi pogonom skrbno ravnati, se obnašati kot dober gospodar. Skrbim, da sicer avtomatizirano polnitev vina od cisterne do steklenic izpeljemo, kot je treba."

Najsodobnejša avtomatizirana in mobilna polnilnica vina je haloškim vinarjem v ponos.  
Jernej Golc

​Napolnili 30 tisoč steklenic

Ker lahko polnilno linijo uporabljajo le, ko so temperature nad nič stopinj Celzija, je skrbnik zadovoljen, da jim je kljub tej omejitvi doslej uspelo napolniti 30 tisoč steklenic. Doslej so bili z mobilno linijo pri treh večjih vinogradnikih in vsi so bili, pravi Zavec, zadovoljni: "Nismo imeli posebnih težav pri delovanju linije, je pa res, da smo se vsi skupaj na začetku še malo učili. Je na koncu koncev to le velika novost v Halozah, medtem ko imajo nekaj več izkušenj s tem denimo v mariborski vinarski zadrugi."
Glede stroškov in cenika za polnitve Zavec pojasni, da je pravila določila vinarska zadruga. Storitev je na voljo tako članom kot drugim uporabnikom. Razlika v ceni je določena glede na prispevek vinogradnikov k naložbi v polnilnico. Za zunanje naročnike je cena javna in znaša 10 centov za steklenico. Prednostno pravico uporabe linije ima 20 zadružnih članov, ki so tudi največ vložili v njen nakup. Zavec: "Tisti, ki so vlagali, imajo tudi nižjo ceno od zunanjih uporabnikov. Člani zadruge z največjimi prispevki imajo možnost polnitve neomejenega števila steklenic, tisti, ki so prispevali manjše deleže, lahko polnijo do šest tisoč steklenic letno."

​Največji cilj je dosežen

Predsednik Vinarske zadruge Haloze Jožef Šmigoc poudarja, da gre za pomembno naložbo zadruge, ki so jo sicer ustanovili pred tremi leti. "Zagotovo je nakup polnilne linije za nas največji in strateško najbolj usoden. Predstavlja pomemben prispevek v prestrukturiranju vinogradništva, ki je najpomembnejša kmetijska panoga v Halozah."

Avtomatizirano polnilnico vina so kupili v Franciji.  
Jernej Golc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta