Hoški balinarji znova v drugi ligi

22.08.2021 05:00
Drugoligaško državno prvenstvo se začne 3. septembra, hoški balinarji pa bi ga radi končali pri vrhu lestvice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa hoških balinark, od leve: Alenka Vidmar, Angela Jelen, Olga Tusolin, Slavica Repolusk, Danica Pavalec, Anka Gostinčar Foto: Klubski arhiv
Klubski arhiv

Balinanje ima v Hočah več kot dvajsetletno zgodovino. Klub je bil ustanovljen marca 1999, septembra 2018 pa so štiri igrišča dobila nadstrešnico, tako da je na odlično urejenem in vzdrževanem balinišču mogoče igrati kljub dežju. Štiri steze z nadstrešnico so dober temelj za razvoj balinarskega športa v občini Hoče - Slivnica, da bi balinišče dobilo stene in postalo dvoransko, na katerem bi bilo mogoče balinati vse leto, pa je dolgoročni cilj kluba.

Igrali so že v prvi ligi

Članska ekipa BK Hoče je v svoji zgodovini občasno doživljala padce, več pa je bilo vzponov. Največji sega v leto 2012, ko se je uvrstila v državno prvo ligo. V njej je igrala le eno sezono, v poznejših letih pa si je kot zmagovalka druge lige vzhod-sever večkrat priigrala možnost igranja v prvi ligi, a so se v klubu zaradi različnih razlogov tekmovanju v njej odrekli.

Hoški balinarji imajo na štiristeznem balinišču z nadstrešnico odlične razmere za razvoj tega športa. Foto: Klubski arhiv
Klubski arhiv

"Prvi razlog je bil predvsem, da bi naši balinarji, ki so zaposleni in imajo družine, v tekmovalnem letu namenili približno dvajset sobot za svojega konjička, česar od njih ne moremo zahtevati, saj so vsi amaterji. Dvajset sobot in treningi med tednom terjajo veliko odrekanja," je razloge, zakaj jih v prejšnjih letih ni zanimalo igranje v drugi ali prvi slovenski ligi, pojasnil dolgoletni tehnični vodja BK Hoče in eden najuspešnejših balinarjev kluba Miro Hrvatin.

Letos spet drugoligaši

Hoška članska ekipa vrsto let nadvse uspešno igra v ligi Območne balinarske zveze Maribor, kjer praviloma osvaja prva mesta, hoški balinarji na prvenstvih OBZ Maribor osvajajo prva mesta tudi v različnih disciplinah, s turnirjev po vsej Sloveniji pa se redko vračajo brez pokala. V zadnjih dveh letih je bila članska ekipa najboljša v štajersko-šaleški ligi. "Ponosni smo in zadovoljni z rezultati. Imamo ekipo zrelih balinarjev, ki so željni tekmovalnosti in dokazovanja, zato smo se po pogovoru z njimi odločili, da na tem področju naredimo korak naprej, da letos zaigramo v drugi slovenski ligi vzhod," je razložil Hrvatin.

"Z reorganizacijo tekmovalnega ustroja se je BZ Slovenije odločila za dve drugi ligi, vzhodno in zahodno, s po dvanajstimi klubi, vsaka pa je razdeljena v dve skupini s po šestimi klubi, in ker bo tekem manj, smo se odločili, da zaigramo v tej ligi. Naši tekmeci bodo Sodražica, Sodček Kočevje, Tržič, Bistrica pri Tržiču in Zarja Ljubljana. Tekmovanje bo potekalo po dvokrožnem ustroju, po desetih odigranih tekmah pa bodo trije najboljši klubi iz skupin A in B igrali končnico za prvaka, ki bo napredoval v prvo ligo, po trije najslabši klubi iz skupin A in B pa za obstanek v ligi. Prvenstvo se začne 3. septembra, prvo tekmo bomo odigrali v Hočah proti Bistrici pri Tržiču," je tekmovalni ustroj razgrnil Hrvatin, ki je prepričan, da se bodo Hoče potegovale za vrh lestvice.

Mlade na športni dan balinanje zanima, pozneje pa jih ni več blizu. Foto: Klubski arhiv
Klubski arhiv

Dosedanji dosežki balinarjev Hoč so tesno povezani s Štefanom Haričem, dolgoletnim balinarjem in zadnjih dvanajst let predsednikom kluba. "Klub deluje na amaterski podlagi. Z denarjem, ki nam je na voljo, krmarimo po najboljših močeh. Dotacija Občine Hoče - Slivnica, prispevki donatorjev in klubska članarina so dovolj, da poravnamo osnovne stroške," Harič opiše denarno plat delovanja BK Hoče. "V klubu je čutiti pomanjkanje mladih balinarjev. V neposredni bližini balinišča je OŠ Dušana Flisa, ki vsako leto pripravi športni dan, v sodelovanju z našim klubom se šolarji poskusijo na balinišču, tudi ob dnevih Šport in špas je tako, toda doslej nam v klub ni uspelo pritegniti nobenega mladca. Ne gre samo za balinanje, gre tudi za druženje in prijateljevanje. V klubu smo pripravljeni strokovno delati z mladimi in jih vabim, da se nam pridružijo," se priduša Harič.

Tudi balinarke uspešne

BK Hoče nima le moške ekipe, ampak tudi žensko. "Ta uspešno igra na nekaterih tekmovanjih na državni ravni, v ligi Območne balinarske zveze Maribor in na turnirjih. Leta 2012 je osvojila drugo mesto na pokalnem tekmovanju najboljših slovenskih ekip v Svetem Antonu pri Kopru, leta 2016 pa je bila na podobnem tekmovanju na balinišču Krima v Ljubljani četrta. Naše igralke tudi s turnirjev po Sloveniji prinašajo pokale. Podobno kot za moško ekipo tudi za žensko velja, da potrebuje svežo kri, toda čeprav si prizadevamo za pomladitev, nam to ne prinaša sadov," sklene predsednik kluba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta