Individualna kurišča v Miklavžu slabšajo zrak

Damijan Toplak Damijan Toplak
03.11.2019 06:05

Potrebni bodo dodatni ukrepi za izboljšanje zraka v občini Miklavž. Občina znižuje subvencijo za vodno omrežnino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novonastajajoča Krožna ulica v Dobrovcah
Damijan Toplak

Občinski svetniki občine Miklavž na Dravskem polju so se na seji pretekli torek med drugim seznanili s kakovostjo zraka v miklavški občini in vnovič ugotavljali, da se žal ta ni izboljšala. Lani je bilo 35 dni, ko je bila presežena mejna koncentracija prašnih delcev PM10, v letu 2017 je bilo takšnih 39 dni, v letu 2016 kar 45, a je do konca septembra letos v Miklavžu vnovič bilo 27 preseganj - vse v mesecu januarju in februarju, medtem ko je bilo istočasno v MO Maribor "le" deset dni preseganj.

Nižja občinska subvencija za omrežnino

Ugotovitve so pokazale, da cestni promet, tudi zaradi zgrajene avtoceste, ni najbolj kritičen dejavnik onesnaženja v miklavški občini, ampak so to v treh četrtinah individualna kurišča, kjer se velikokrat kuri z (vlažnimi) drvmi in še čem drugim, pa tudi kurilne naprave so v mnogo primerih zastarele. Po onesnaženosti zraka je Miklavž za Zagorjem, Mursko Soboto, Celjem in Trbovljami na nezavidljivo visokem petem mestu. Ob subvencijah Eko sklada bo morala morda s finančnimi sredstvi za preklop na bolj čisto ogrevanje (s plinom, toplotnimi črpalkami ali sodobnejšimi pečmi na drva) priskočiti na pomoč tudi miklavška občina, so ugotavljali svetniki in miklavški župan Egon Repnik.

V Dobrovcah bo Krožna ulica

Prenova športnih igrišč v Miklavžu poteka po planu, mogoče je le, da bi jo zaradi vremena iz letošnje jeseni premaknili v prihodnjo pomlad. Nova ulica v novem naselju hiš v Dobrovcah na koncu Mladinske ulice v smeri mariborskega letališča pa se bo na predlog krajanov poimenovala Krožna ulica, prvotni predlog je bil Dobova - dob je staro poimenovanje za hrast. Spodbudna novica je tudi, da so prav vsa gospodinjstva, z izjemo enega, zaprosila za subvencijo za izgradnjo in nakup črpališč za odpadne vode, rok prijave pa so, tokrat res zadnjič, podaljšali do 15. decembra letos. Občina bo prodala manjše stavbno zemljišče v Dobrovcah (pri Flančiču) ter na javni dražbi še dve stavbni zemljišči v ulici Nad izviri ob Miklavškem dvorcu in ob podjetju Contrast - od slednjih dveh si miklavška občina obeta vsaj 75 tisoč evrov, ob tem znesku pa bo moral kupec plačati še 22-odstotni DDV.

V naselju Dobrovce bo 13 novih stanovanjskih hiš v na novo poimenovani Krožni ulici.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta