(INTERVJU) Milojka Domajnko: Veseli me spoštljiv odnos do slovenskega kmeta

Darja Lukman Žunec
01.12.2021 06:00

Milojka Domajnko vodi Razvojno agencijo Slovenske gorice v Lenartu in je tudi predsednica zadruge Dobrina,
ki je pred desetletjem zaorala ledino pri preskrbi z lokalnimi pridelki in izdelki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Milojka Domajnko: "Poudarek dajemo še razvoju turizma,
predvsem razvoju okoljsko sprejemljivih produktov in povezovanju ter promociji Slovenskih goric."
 

Darja Lukman Žunec

Doktorica kmetijskih znanosti Milojka Domajnko je pred enim letom prevzela vodenje Razvojne agencije Slovenske gorice (RASG) v Lenartu. Z območnim razvojnim partnerstvom Slovenske gorice in Lokalno akcijsko skupino (LAS) Ovtar agencija povezuje občine Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveti Jurij, Sveta Trojica in Sveti Andraž v Slovenskih goricah ter Šentilj. Na tem območju živi okrog 43 tisoč prebivalcev in registriranih je kakih tri tisoč podjetij.

V čem sta pomen in poslanstvo agencije, ki jo vodite?

"Predvsem v tem, da spodbujamo in ustvarjamo nove možnosti, zamisli za razvoj Slovenskih goric, s prioritetami, kot so izboljšanje zaposlitvenih možnosti in kakovosti življenja ter trajnostni razvoj regije. Razvojno in poslovno podporo ponujamo občinam, gospodarskim družbam, kmetijam, nevladnim organizacijam in vsem zainteresiranim prebivalcem. Kot doslej v ospredje postavljamo povezovanje Slovenskih goric in regije ter čezmejno sodelovanje z razvojem partnerskih mrež med različnimi deležniki, kar prispeva k bolj konkurenčni in uspešni regiji."

Na katere projekte ste še posebno ponosni?

"Ta čas največji projekt Kolesarske povezave na območju Slovenskih goric izvajamo skupaj s tukajšnjimi občinami in širše. Podporo ima v Dogovoru za razvoj regije, njegov cilj pa je izboljšanje trajnostne mobilnosti. V tem sklopu bomo pridobili okrog 83 kilometrov kolesarskih cest. Skupna vrednost projekta, ki bo končan v letu 2023, je dobrih 15 milijonov evrov. Izvajanje projekta Poni Podravje je k nam pripeljalo mehanizem za zagon podjetij, saj se bo v njem usposobilo 13 udeležencev, ki bodo vzpostavili svoja podjetja. Končujemo pa projekt SocioLab s sorodnimi vsebinami, pri čemer gre podpora iniciativam, organizacijam in podjetjem, ki se usmerjajo v socialno ekonomijo. Prav tako pomemben program je Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc (TPK), ki ga izvajamo v Izobraževalnem centru Slovenskih goric. Poudarek dajemo še razvoju turizma, predvsem razvoju okoljsko sprejemljivih produktov in povezovanju ter promociji Slovenskih goric."

Ponosni so na začetek projekta Kolesarke povezave Slovenskih goric, vrednega 15 milijonov evrov.

 

Darja Lukman Žunec

Pomembni so tudi vaši čezmejni projekti, saj ste ob avstrijski meji.

"Projekt Interreg SI-AT Flagship Products smo izvajali skupaj z devetimi partnerji (slovenskimi in avstrijskimi). Z analizo območja in dela smo skupaj s ponudniki opredelili, kateri, predvsem prehranski produkti so tisti, ki nas v naši regiji opredeljujejo in smo zaradi njih kot turistična destinacija drugačni v primerjavi z drugimi v Sloveniji, Avstriji, v Evropi in v svetu. Pri nas smo integralne turistične produkte zastavili na kruhu oziroma žitih, medu, jabolkih, bučah ter mineralni in termalni vodi."

Vaša agencija je vodilni partner LAS Ovtar Slovenskih goric. Kateri so njegovi najvidnejši projekti?

"Naš LAS deluje že od leta 2007, vse od začetka vzpostavitve programa EU za razvoj podeželja Leader v Sloveniji. Zasluge za uspeh projektov in postavitev temeljev gredo vsem članom Društva Ovtar Slovenskih goric, ki je bilo nosilec LAS in uspešno deluje, ter njegovima predsednikoma Vidi Šavli in Andreju Kocbeku. Članstvo se je razširilo in RASG je postala vodilni partner. Pripravljamo javne razpise, pomagamo pri pripravi vlog in zahtevkov. Dela je veliko, saj z denarjem iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj ta čas izvajamo več kot 70 projektov. Na voljo imamo skupno 2,813 milijona evrov. V tem programskem obdobju nam je uspelo s projekti Sodelovanje LAS, Glamur, ki povezuje turistično ponudbo območja Slovenskih goric, Prlekije in Vulkanlanda, ter s projekti Kaj nas uči Mura, Naša Drava in Humusprojekt-Högi. Tu je še pilotni projekt Vzpostavitev modela trženja lokalne ponudbe z incoming agencijo za potrebe trženja turističnih produktov območja LAS-ov Ovtar Slovenskih goric, Prlekija, Bogastvo podeželja, Pri dobrih ljudeh, Lastovica in Toti LAS. Ponosni smo na razvoj mreže lokalnih ponudnikov z Ovtarjevo ponudbo. Z nadaljevanjem projektov Ovtarjeva ponudba in Po goricah mrežo ponudnikov še dodatno širimo."

Člani LAS Ovtar Slovenskih goric se vselej radi predstavijo tudi na sejmu Agra.

 

Darja Lukman Žunec

Se je v času epidemije interes ljudi za lokalno hrano povečal in ali so ponudniki razvili nove strategije?

"Vsekakor je ta kriza hud udarec za gospodarstvo in kmetijstvo je že v osnovi vse bolj izpostavljeno večjemu številu tveganj. Temu se je treba nenehno prilagajati in iskati nove poti prodaje. Ukrepi za zajezitev covida so določena tveganja še poglobili. Aktivno smo sodelovali s sprotno lokalno ponudbo na kmetijah že v prvem valu epidemije in opazili smo, da se je povpraševanje po domačih pridelkih in storitvah zelo povečalo, kakor hitro so se ukrepi sprostili, pa je upadlo. Kar je skrb vzbujajoče v zadnjih mesecih, so številne podražitve repromateriala in goriva, ki pridelovalcem ekstremno dražijo pridelavo, a odkupne cene temu trendu ne sledijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta