(Iz Štajerca) Po študiju v Oxfordu izbral delo doma: "Slovenija ponuja več kot Anglija"

Nina Zorman
23.09.2021 04:00
Čeprav študij v Oxfordu odpira vrata v svet, se je Jurovčan Žiga Perko po študiju kemije v Oxfordu zaposlil doma ozrioma v Ljubljani pri mednarodnem farmacevtskem podjetju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Perko Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Odrekanja, predanost in neomajna ljubezen do raziskovanja in spoznavanja novega so značilnosti Žige Perka. Če je kot otrok zdaj 29-letni Jurovčan želel postati profesor, ga je nato življenjska pot zanesla v mednarodno farmacevtsko podjetje Sandoz, kjer je danes član vodstvenega tima razvojnega centra in vodi oddelek operativne odličnosti in digitalne transformacije. Prva znanja je nabiral v osnovni šoli v Jurovskem Dolu, nadaljeval na II. gimnaziji v Mariboru, nato pa bil zaradi nadarjenosti sprejet na študij v Oxfordu, kjer je enovit magistrski študij kemije končal z odliko. A vendar o svojih uspehih govori preprosto, mirno, brez večjih presežnikov.

Od kemije v poslovne vode

V osnovni šol ni načrtoval, da bi študiral v tujini, mu pa je od nekdaj ljubo naravoslovje. "Šele v gimnaziji je kemija začela prednjačiti, pri tem pa je velik vpliv imela takratna profesorica kemije Zdenka Keuc. Znala je spodbuditi mojo željo po tem, da vem več, znala me je motivirati in dodatno usmeriti. Odločilen je bil informativni dan, kjer sem se po naključju udeležil predstavitve mednarodne mature in zgodbe dijakov s študija v tujini so me presunile." Postopek prijave na Oxford zahteva kar nekaj truda in časa. Po pregledu prijav povabijo izbrane na intervjuje: "Čakali so me trije intervjuji s področja kemije in eden na temo matematike. Predvsem skušajo oceniti nivo tvojega znanja in potencial." Med študijem ni bilo opaziti ali občutiti, da bi profesorji ali nasploh šola delali kakšne razlike med študenti. Med njimi so bili tudi posamezniki, otroci kakšnih bogatih, vplivnih ljudi, toda to se ni poznalo, izpostavlja Perko. In še zanimivost, da se šolske uniforme z leti napredovanja spreminjajo in postajajo bolj barvite.

Utrinek iz študija v Oxfordu, kjer so uniforme obvezne Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Ko se je približeval zaključek študija, je veliko razmišljal, v kateri smeri bi želel nadaljevati: "Takrat sem se odločil, da me mikajo tudi poslovne vode. Pred tem sem si pridobil nekaj znanja in izkušenj prek različnih študentskih klubov. Ponudbo za zaposlitev kot poslovni svetovalec sem prejel aprila, čeprav se je moj študij uradno zaključil šele junija." Ta zaposlitev je bila v Ljubljani. Načrtno ali naključje? "Kearney je mednarodno svetovalno podjetje, ki ima pisarne na več kot 60 lokacijah po svetu, tudi v Ljubljani. Dobil sem priložnost sodelovati z veliko vodilnimi podjetji v regiji." Po nekaj letih pridobivanja izkušenj je dobil priložnost zaposlitve v Leku, v skupini Sandoz. "Najprej sem se pridružil kot vodja projektne pisarne v razvojnem centru za male molekule, pri čemer gre za razvoj generičnih zdravil. Pred okvirno dvema letoma sem napredoval in postal član vodstvenega tima razvojnega centra, kjer vodim področje operativne odličnosti in digitalne transformacije. S timom se ukvarjamo s tem, kako lahko uporabimo nove pristope in tehnologije pri razvoju generičnih zdravil, da omogočimo učinkovitejši razvoj in dostop do teh zdravil še večjemu številu pacientov po vsem svetu."

V prostem času rad smuča, zadnje čase sta mu hoja v gore in osvajanje novih vrhov v sprostitev. "Ko si na vrhu, če je le lepo vreme, si nagrajen z res čudovitimi razgledi. Sem tudi velik ljubitelj morja, tako da so mi različni športi, kot sta surfanje in wake bordanje, zelo blizu."

Rad se vrača domov

Kako pogosto pa se vrača v domači kraj? "Ogromno spominov me veže na ta kraj. Pogled se skozi leta izkušenj ni kaj dosti spremenil. Še vedno mi je izjemno lep, gričevnat kraj, kar je v Angliji bistveno težje najti. Moji starši živijo v Jurovskem Dolu, tudi moja punca, s katero sva se spoznala v gimnazijskih letih, prihaja iz Lenarta, tako da sem pogosto v teh koncih. Sicer pa živiva v Ljubljani," odgovarja. Po izkušnjah v tujini nasploh ceni lepote in prednosti Slovenije. "Všeč mi je tudi način življenja, ki ga ponuja: ogromno zelenih površin, športne aktivnosti, bližina gora, morja. Ponuja mi tisto, česar mi Anglija ni mogla ponuditi, prav tako sem imel srečo, da sem našel karierne priložnosti, ki so bile usklajene z mojimi ambicijami. Seveda ima tudi Slovenija pomanjkljivosti ali pa dodatni potencial za izboljšavo, ampak v celoti je zame Slovenija 'zelo privlačen paket'," dodaja.

Osebni arhiv

Kaj pa svetuje mladim, ki se spogledujejo s tem, da bi odšli na študij ali delo v tujino? "S komerkoli sem se pogovarjal o odločitvi za nabiranje izkušenj v tujini, prav nihče odločitve ni obžaloval. Če vidite priložnost, tudi za krajšo izmenjavo v tujini, bi jaz absolutno priporočal, da se takšna priložnost izkoristi. Razmislite tudi, kaj želite odnesti od izkušnje, saj vam tudi to pomaga pri iskanju ustreznih priložnosti in morebitnega financiranja. Izkoristite študij v tujini kot dodano vrednost, ki vam lahko pomaga pri naslednjem koraku na vaši poti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta