Iz Štajerca: Pri zeliščih dela ne zmanjka

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
29.10.2020 06:00

Zeliščar iz Laporja izdeluje 60 vrst čajev, 35 vrst tinktur in 15 vrst mazil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Erker s hčerko Anjo
Andrej Petelinšek

Zelišča se že od nekdaj uporabljajo za lajšanje in zdravljenje mnogih bolezni. Z razvojem sintetičnih zdravil je zanimanje za zelišča upadlo, a danes se mnogi spet vračajo k naravi za odpravljanje blagih zdravstvenih težav. Na širšem slovenjebistriškem območju se poklicno z zeliščarstvom ukvarja le Boštjan Erker, lastnik Zeliščarstva Erker iz Laporja pri Slovenski Bistrici. Zeliščarstvo oziroma zdravljenje z zdravilnimi zelišči je ena najbolj razširjenih metod samozdravljenja, izpostavlja Erker, ki je za svoje zeliščne izdelke prejel že vrsto priznanj.

Sprva ljubiteljsko, sedaj od zelišč živi

Pred kratkim je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejel tudi zlati znak kakovosti za ženski čaj. "Ta čaj vsebuje plahtico, rman, meliso, meto in ognjič. Pomaga pri težavah ob menstruaciji in drugih ginekoloških težavah. Ženske so zelo zadovoljne z njim in ga tudi ogromno prodam," zadovoljno pove Erker. Pravi, da je zelo iskan tudi moški čaj, težave s prostato ima že vse več mladih moških, ker se premalo gibajo. V zadnjem času pa je pravi hit čaj sladkega pelina, ki naj bi pomagal tudi pri novem koronavirusu, saj povečuje odpornost organizma. Dobro gredo v prodajo tudi zimski, ledvični in družinski čaj.

Boštjan Erker izdeluje okoli 60 vrst čajev, 35 vrst tinktur in 15 vrst mazil ter ortopedske vzglavnike z ajdovimi luskicami. Nad zeliščarstvom se je začel navduševati že pred leti, sprva ob službi, od leta 2010 pa se z izdelavo in prodajo zeliščnih izdelkov tudi preživlja. "Navdušil me je Ciril Kavčič, naučil me je precej stvari, ki sem jih hitro usvojil. Skoraj 20 let sem delal v gradbenem podjetju Granit iz Slovenske Bistrice. Po stečaju podjetja sem se zaradi veselja do zeliščarstva odločil za samostojno poklicno pot. Bilo je težko, ampak če je volja, se hitro učiš in lahko postaneš uspešen. Nekaj znanja sem pridobil iz knjig, nekaj pa z različnih predavanj, šest mesecev sem obiskoval tudi zeliščarsko šolo NPK v Celju. Vse, kar imam, sem dosegel s svojim delom in denarjem," pojasni zeliščar.

Zeliščna hišica in vrtova

Tako je pred tremi leti ob svojem domu odprl tudi zeliščno hišico, v njej so na voljo vsi izdelki, ki jih izdeluje. "V hiški preživim veliko časa. Zidal sem sam, ker sem po poklicu zidar. Pri gradnji so mi pomagali prijatelji, tako da smo stavbo dokončali hitro, v dobrega pol leta. Nato smo jo še opremili. Imam tudi sušilnico, v kateri sušim naravno, na povsem preprost način. Za ta namen sem si naredil okvirje. Če je premočen veter, moram nekatera okenca zapreti, sicer so odprta," pravi Boštjan Erker, ki bi rad zeliščarsko hiško prihodnje leto še nekoliko razširil, urediti namerava še manjšo kuhinjo za samostojno kuhanje mazil in skladišče.

Pred tremi leti ob odprtju zeliščne hišice
Milan Sternad

Uredil je tudi dva vrtova, enega ob domu in enega v okolici Poljčan. Na domačem vrtu rastejo meta, plahtica, ameriški slamnik, žajbelj, sivka, limonska trava, stevia, beli vratič, ožepek in citronasta melisa, medtem ko na njivi goji ajdo in oves za pridelavo napitkov. Na vrtu na Stanovskem, tudi tam ima manjšo sušilnico, pa prevladujeta ajbiš in plahtica.

Dela mu nikoli ne zmanjka, dnevno dela od osem do deset ur. Zdaj je čas, ko meša čaje, kmalu bo nabiral tudi korenine gaveza, koprive in divje ščetice. Spomladi nabira in sadi rastline, razna zelišča pa nabira od konca aprila oziroma začetka maja vse do pozne jeseni, odvisno seveda od vrste zelišča. Pomagata mu mama Cecilija in žena Elizabeta, pri manj zahtevnih delih pa občasno na pomoč priskočita tudi njegova otroka, osnovnošolca Alen in Anja.

Prodaja se je prepolovila

Epidemija novega koronavirusa je močno vplivala tudi na poslovanje Zeliščarstva Erker, predvsem zaradi odpovedi sejmov in prireditev. "Pred korono sem redno sodeloval na večjih sejmih, predvsem v Ljubljani, kjer so poskrbeli za glasbo in dobro kulinarično ponudbo, zato so ljudje radi prišli. Prodajal sem tudi v Celju in Velenju. Letos sem zaradi odpovedi vseh teh prireditev in splošnega stanja v državi prodal za približno 50 odstotkov manj izdelkov kot lani," pojasni zeliščar. Ob petkih je tudi v mariborskem nakupovalnem centru E.Leclerc, kjer ponuja svoje izdelke, ob sobotah pa na grajski tržnici v Slovenski Bistrici. Nekaj izdelkov proda tudi po pošti, naročanje je možno preko njegove spletni strani.

Sicer pa je po Erkerjevih besedah najbolj pomembno, da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena naravnih zelišč: "Tablete namreč zamaščujejo jetra, več ko jih pojeste, slabše je. Moramo vedeti, da naša jetra potem delujejo 80-odstotno, medtem ko ostali organi le 20-odstotno. Če so jetra v redu, ne zbolimo tako hitro, smo bolj odporni in se boljše počutimo, smo v boljši kondiciji in boljše spimo." Zeliščar se popolnoma strinja tudi s starim slovenskim rekom Za vsako bolezen rož'ca raste, saj meni, da lahko s pravočasnim uživanjem oziroma jemanjem zeliščnih izdelkov pozdravimo vsako bolezen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta