Iz Štajerca: V enem dnevu fotografiral 25 porok

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
15.11.2018 06:02

Mladen Čerič - Miko, dolgoletni fotograf družinskega podjetja Čerič, se spominja, kako so včasih delali "vse sobote, petek in svetek", pred tremi leti je posel predal hčerki Nejki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladen Čerič - Miko in njegov fotoaparat
Igor Napast

Družina Čerič iz Slovenske Bistrice letos praznuje 110 let ukvarjanja s fotografsko obrtjo. Zavod za kulturo Slovenska Bistrica je o družini Čerič pred dvema letoma v Bistriškem gradu pripravil odmevno razstavo, zdaj se dogovarjajo, da bi razstava postala stalna. Eno najstarejših obrti v mestu je odprl Jakob Čerič, ki je bil neke vrste "frajkinclar" - ob fotografiranju se je ukvarjal še z drugimi zadevami, z bajalico je iskal vodo, v cerkvah popravljal orgle ... Prvi atelje je imel v Oplotnici. Posel so nadaljevali Franjo, Mladen, Mladen - Miko in Nejka.

Mladen Čerič mlajši (levo) in Mladen Čerič med ogledovanjem starih motornih koles znamke Puch pri Čeričevih.
Igor Napast

Vedno v korak s časom

Častitljivi jubilej so slovesno proslavili pred časom v obnovljenih prostorih podjetja Foto Čerič na Trgu svobode, v katere so se preselili leta 2010. Obiskovalcem so omogočili brezplačno družinsko fotografiranje, poskrbeli so tudi za pogostitev. "Vedno smo šli v korak s časom, sledili smo napredni tehnologiji, kupovali najbolj moderne stroje. Že dedek je kupoval vedno nove stvari v Nemčiji, pri nas takrat ni bilo nič. Imel je izjemno kakovostne fotoaparate Leica, leta 1958 je začel izdelovati barvne fotografije. Tudi oče Mladen je kupil nov stroj za barvno izdelavo, to je bil zelo velik stroj, zasedel je celotno garažo, delal je praktično neprenehoma. To si zelo težko predstavljamo. Danes naši mladi uporabljajo najnovejše injet stroje, med drugim lahko varno fotografirajo nosečnice. Seveda pa ne gre brez nenehnega izobraževanja, redno obiskujemo tudi fotografske sejme," ob obletnici naniza Mladen Čerič - Miko, ki mu je oče Mladen vodenje fotografskega ateljeja predal pred desetimi leti.

Hčerka posel prevzela naključno

Miko je delal vse, kar delajo lokalni fotografi. Fotografiral je obhajila, birme, poroke in pogrebe. Obnavljal je stare fotografije in izdeloval prospekte za različna podjetja, koledarje, vizitke in voščilnice. Praktično ni bilo pomembnejšega dogodka, na katerem ga ne bi bilo. "Delali smo vse sobote, petek in svetek. Eno soboto sem v Slovenski Bistrici fotografiral kar 25 porok - sam sem slikal na matičnem uradu, oče pa v ateljeju. Danes se lahko fotograf posveti eni sami poroki, dogajanje mora spremljati od jutra do zgodaj zjutraj naslednjega dne," pojasnjuje Mladen Čerič mlajši.

Mladen Čerič mlajši je povsem po naključju fotografski posel predal hčerki Nejki Čerič.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta