Izjemen odziv na zbiranje naslanjačev za novo dvorano Kina Ptuj, donirali so jih od vsepovsod

Slavica Pičerko Peklar
10.03.2021 06:00
Več kot 90 naslanjačev so za ureditev ptujske kinodvoranice ponudili ljudje iz vseh koncev Slovenije. Obnova je del evropskega projekta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodja ptujskega kina Nina Milošič v novi dvoranici, ki bo kmalu odprla vrata.

Slavica Pičerko Peklar
Nina Milošič skrbi za dober filmski izbor ptujskega mestnega kina. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Nova ptujska kinodvoranica, ki jo urejajo v stavbi najstarejšega slovenskega kino prizorišča, dobiva svojo končno podobo, in kot napoveduje Nina Milošič, vodja ptujskega kina, ki ga od že dobro desetletje upravlja Center interesnih dejavnosti Ptuj, bo kmalu vse nared, da s primernim dogodkom dvorana odpre svoja vrata obiskovalcem.

Z evropskim in mestnim denarjem

Urejanje nove kinodvorane je del projekta Resonance Cinema, Cultural Hub for Curious Minds, ki ga sofinancira Evropska unija. Skupna vrednost projekta je skoraj 592 tisoč evrov. "Vrednost našega ptujskega dela je slabih 130 tisoč evrov, Evropska komisija pa nam sofinancira 80 odstotkov vrednosti projekta. Ker gradbena dela niso bila upravičeni strošek na tem razpisu, nam je z 20 tisoč evri pomagala ptujska mestna občina," pravi Milošičeva, ki dodaja, da je težko pričakovani otvoritveni dogodek tačas še najbolj odvisen od sprejetih protikoronskih ukrepov.

Nova kinodvoranica ptujskega kina Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Do odprtja moramo to našo novo dvorano še primerno opremiti in pri tem stavimo na sodelovanje ljubiteljev kina in kulture nasploh. Ljudi smo pozvali, naj nam donirajo svoje stare naslanjače in naleteli na izjemen odziv. Zdaj je treba večino podarjenih stolov, izbrali smo tiste, ki jih poleg obloge iz tekstila krasi še kak lesen dodatek, primerno tapecirati. Nekateri pa obnove niti niso potrebni. O barvah in različnih detajlih, ki bodo novo ptujsko kinodvoranico naredili še bolj posebno in predvsem domačno, nam pomaga razmišljati oblikovalka vizualnih podob in kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, ki bo za nekaj deset podarjenih naslanjačev, največkrat smo jih dobili v paru, izbrala nove tekstilne preobleke. V preteklih dneh smo v našem arhivu filmskih plakatov, ki ga imamo na podstrešju, izbrali tiste, ki jih bomo obesili na eno od sten nove dvorane ter tako spomnili na bogato zgodovino naše kinodejavnosti in na filme, ki s(m)o jih radi gledali v preteklosti. Prostor potrebuje tudi debele zavese, da med projekcijo ne bo dnevne svetlobe, ideje, kako prostor, ki ne bo namenjen le filmskim projekcijam, pač pa tudi različnim manjšim dogodkom, kot so pogovori, otroške delavnice, ki sledijo njim namenjenim filmskim dogodkom in še kakšnim manjšim kulturnim dogodkom. Obiskovalcem kina želimo zraven odličnih filmov ponuditi udobje ter čim lepši in čim zanimivejši ambient," se veseli Milošičeva, ki poudarja, da je dokončana že večina gradbenih in infrastrukturnih del.

Eno od sten bodo krasili filmski plakati. Foto: Arhiv Mestnega kina Ptuj
Arhiv Mestnega Kina Ptuj

Mobilna digitalna kinooprema

"Menjati je bilo treba vse električne inštalacije, poskrbeti za ogrevanje, najprej pa smo morali rešiti težave z vlago, ob tem smo uredili še prezračevanje, sledila je obdelava sten in tal, kjer se je izkazalo, da je star leseni pod še vedno uporaben in po prenovi še eden od detajlov, ki dajejo tej naši dvorano prav poseben, nostalgičen pečat. Z nabavo in montažo novega kompleta mobilne digitalne kinoopreme, ki bo bistvo tega prostora, pa še čakamo. Gre namreč za drago in občutljivo tehnično opremo z omejeno veljavnostjo garancije, za katero ne bi bilo dobro, da več mesecev neuporabljena stoji v prostoru," pravi Nina Milošič in dodaja, da je te dni zaživel tudi spletni mestni kino, ki omogoča ogled skrbno izbranega filmskega programa prek spleta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta