Izkopavanja v Moškanjcih: odkrili grobišče in celo tlakovano cesto

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.07.2020 06:00

Tam, kjer je nekdaj potekala trasa rimskodobne ceste, ki je povezovala Poetovio s Savario, so arheologi odkrili ostanke rimskega grobišča in ostanke stare ceste. Krožišče bo zgrajeno do konca leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnjo krožišča v Moškanjcih spremljajo arheološka izkopavanja. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Po letih priprav in dokazovanj, da je preureditev nevarnega križišča v krožišče na glavni državni cesti skozi Moškanjce v občini Gorišnica nujno, saj to ni zagotavljalo prometne varnosti, gradbena dela na cesti, kjer se je v preteklosti zgodilo tudi več hujših prometnih nesreč, že nekaj mesecev potekajo. Izgradnjo krožišča v Moškanjcih v občini Gorišnica spremljajo arheološka izkopavanja, saj gre za območje, kjer je nekdaj potekala cesta Poetovio-Savaria in je bilo zato pričakovati, da se v zemlji še skrivajo ostanki ceste.

Najprej nadzor, potem arheološka izkopavanja

"Zemeljska dela na tem območju terjajo arheološki nadzor, ko pa smo med izkopavanjem odkrili zanimive najdbe, se je nadzor spremenil v arheološka izkopavanja, ki jih po več tednih dela te dni zaključujemo," pravi Slobodan Olić, arheolog iz podjetja Arhos iz Brežic, ki mu je bilo zaupano strokovno arheološko delo na terenu.
"Naše delo poteka severno od državne ceste Ptuj-Ormož, ob samem gradbišču krožnega križišča. Med zanimivejše najdbe pa zagotovo sodi odkritje rimskega grobišča s številnimi pridatki. Doslej smo raziskali osem grobov, za katere kaže, da so iz 2. oziroma 3. stoletja. V žganih grobovih smo našli pridatke, ki so jih dajali pokojnikom ob pokopu. Odkrili smo tako ostanke keramičnih posod, železne predmete in kovance. Tudi zlat uhan s stekleno jagodo, izstopa pa v celoti ohranjena oljenka s pečatom. Med najdbami velja omeniti še veliko različnih rimskodobnih železnih predmetov.

Slobodan Olić, arheolog, na trasi nekdanje rimnske ceste Petovio-Savaria
Slavica PIČERKO PEKLAR
Arheološka izkopavanja - potek del 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Najdbe v Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Kot napovedujejo v DRSI, bodo dela končali predvidoma do konca leta. "Nas zdaj čakata obdelava odkritega arheološkega gradiva in priprava poročila, najdbe pa bomo potem predali Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož," dodaja Olić, ki pravi, da jih najdišče ni presenetilo, saj gre za območje posegov v zemljo, kjer je nekdaj potekala trasa rimskodobne ceste, ki je povezovala Poetovio s Savario, današnji Ptuj s Sombotelom na Madžarskem. "Že v kulturovarstvenih pogojih je zato mariborska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine predvidela arheološki nadzor, ki se je, kot že rečeno, po prvih najdbah, spremenil kar v arheološka izkopavanja. Vrednost teh del je 42 tisoč evrov. Kot pravijo arheologi in investitorji gradnje, pa dodatna dela ne bodo vplivala na čas izgradnje krožišča, saj arheološka izkopavanja potekajo hkrati z gradnjo, krožišče v Moškanjcih naj bi bilo tako zgrajeno do konca letošnjega decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta