Jakobčanka Maja Horvat, superfinalistka izbora naj harmonikar

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
20.03.2021 05:25
V trojici deklet, ki se je uvrstila v superfinale izbora Naj harmonikar Golica pri Golica TV, je bila tudi Maja Horvat. V veliki konkurenci je bila najprej med petdesetimi harmonikarji iz celotne Slovenije uvrščena v superfinale, a se ji je zmaga in s tem nagrada, harmonika znamke Butolen, za las izmaknila. Gledalci so izbrali Natalijo Jakop.
Igra že od šestega leta, njen največji uspeh je zlata plaketa na tekmovanju za nagrado Avsenik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Horvat Foto: Aniza Kirbiš
Picasa

Enaindvajsetletnica, ki se ji vedno riše nasmešek na ustih, je doma na Ročici v Jakobskem Dolu. Že od malega je odraščala ob zvokih harmonike strica Vinka Ornika, ki je dolga leta spremljal jakobsko folkloro in ljudske pevke Predice ter svojega sina Gregorja, ki prav tako z velikim veseljem raztegne meh in zapoje. Z Majo sta tako rekoč odraščala skupaj in prav Maja, čeprav veliko mlajša, je Gregorja naučila prvih prijemov na harmoniki.

Vrtec in nato osnovno šolo je obiskovala v Mariboru, bila je učenka Osnovne šole Draga Kobala, kamor še sedaj rada zaide pozdravit svoje bivše učitelje. Potem se je vpisala na Biotehniško šolo Maribor, smer veterinarski tehnik, in danes je zaposlena v Veterinarski ambulanti Perutnine Ptuj. Harmoniko je začela igrati s šestimi leti pri Tinetu Lesjaku, nato jo je nekaj let igrala pri mentorju Primožu Zviru. Vmes je resen uk harmonike za nekaj časa opustila in se uigravala sama, sedaj pa se uči naprej pri mentorju Marku Mikišu.

Večkrat je igrala na proslavah v osnovni šoli, ko je spremljala šolski pevski zbor, nastopala pa je tudi na drugih prireditvah zunaj šole. Med osnovnim šolanjem se je udeleževala več tekmovanj, eno takih je bilo tekmovanje harmonikarjev za pokal Zgornje Savinjske doline, kjer je osvojila enkrat drugo in enkrat tretje mesto. Za svoj največji uspeh pa šteje mednarodno tekmovanje za nagrado Avsenik v Begunjah, kjer je osvojila zlato, srebrno in nekaj bronastih plaket.

Igranje na harmoniko jo sprošča in razveseljuje, zato se še naprej izobražuje, saj bi si rada ustvarila glasbeno skupino ter z njo nastopala doma in v tujini. Obožuje slovensko narodnozabavno zasedbo Gadi in ta je Majo presenetila na njen 18. rojstni dan. Ob zadnjem uspehu, drugem mestu naj harmonikarke Golice, je prejela veliko čestitk in pridružujemo se jim tudi mi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta