Jakobski Dol: Družine, ki si še upajo zapeti na glas

Anita Kirbiš
08.02.2020 05:02

Na prireditvi Poj z menoj je nastopilo sedem družin s 55 družinskimi člani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči na letošnji že šesti glasbeni prireditvi Poj z menoj v Jakobskem Dolu
Anita Kirbiš

Preteklo soboto je v polni dvorani KUD Jakob izzvenela že šesta prireditev Poj z menoj. Ta je edinstvena, saj smejo nastopiti le družine - sorodniki, in to le iz Jakobskega Dola. Moderatorka večera Katja Kop Žmavc je zaželela dobrodošlico več kot 200 obiskovalcem, med katerimi je bil prvič pesniški župan Gregor Žmak. Lani je, zaradi polne dvorane, dogodek spremljal "zunaj pod svetilko", je bila hudomušna moderatorka. Prišla sta tudi predsednik KS Jakobski Dol Gorazd Žmavc in vodja OI JSKD občin Kungota, Pesnica in Šentilj Sabrina Hudales, ki sta s svojima družinama tudi nastopila.
Datum prireditve je postavljen na okoli 24. januarja, ko se je leta 1920 rodil Karl Vršič. Starejše generacije se ga še spomnijo kot enega od prvih godcev v Jakobu, v različnih zasedbah je skrbel za dobro voljo na družabnih srečanjih, praznovanjih, porokah, veselicah. "Postal je navdih za ta dogodek. Igral je klarinet, violino, bisernico, citre, harmoniko … Karl Vršič je bil naš oče, dedek in pradedek. Zrasli smo ob njegovem igranju," je povedala njegova vnukinja, vsestranska kulturnica, glasbenica, sicer pa slavistka Franja Senčič. Spomni se še, da je bil eden od tistih, ki so znali igrati marše, da je igral na vsak instrument, ki ga je prijel v roko. Po težaškem delu pa je dolgo v noč prepisoval notne materiale. Tako so Vršič in drugi vaški muzikanti orali ledino, utirali pot slovenski sodobni glasbi in hkrati ohranjali tradicijo slovenske ljudske pesmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta