Jubilej gasilskega veterana

Drago Korade
24.10.2018 13:48

Janko Vujica, ki je praznoval 80 let, je za delo v društvih prejel več krajevnih, občinskih in društvenih priznanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Vujica je vrsto let predan gasilstvu.
Osebni arhiv

Težko je popisati vse aktivnosti, ki jih je ustanovni ter častni član Prostovoljnega gasilskega društva Spodnja Kungota, Janko Vujica, nesebično opravljal za to in številna druga društva. Ob njegovem nedavnem 80. rojstnem dnevu so se mu zahvalili v PGD Spodnja Kungota in v KUD LIPA Spodnja Kungota, pa v Društvu upokojencev Spodnja Kungota, pri slovenskih častnikih v območnem združenju občin Kungota, Pesnica in Šentilj, ter pri članih območne zveze ZZB za vrednote NOB občin Kungota, Pesnica in Šentilj ter širše.
Vrsto let je aktivno deloval v organih nekdanje Krajevne skupnosti Spodnja Kungota in njenih društvih, pridobival izkušnje v Mariborski livarni, kjer je že kot mlad delovodja pozitivno vplival na (so)delavce in k dvigu požarne varnosti ter osveščanju delavcev. Zato je bil predlagan za predsednika Samoupravne interesne skupnosti za požarno varnost (SIS) pri MO Maribor in bil tudi zelo aktiven na sejah, večkrat tudi delegat republiške skupščine SIS-a za požarno varnost v Ljubljani. Z imenovanjem na svetu KS Spodnja Kungota za vodjo iniciativnega odbora je pomagal pri pridobivanju kandidatov za gasilce in ustanavljanju gasilskega društva v Spodnji Kungoti, ki so ga ustanovili 22. maja 1992. Postal je tajnik in to delo opravljal 20 let. Bil je med najbolj požrtvovalnimi gasilci na gasil skih intervencijah, zelo delaven tudi na preventivnem področju ter celotnem razvoju gasilstva v Spodnji Kungoti.
Janko, zdaj gasilski veteran, ima čin nižji gasilki častnik II. stopnje, je predsednik disciplinske komisije v društvu in častni član GZ Slovenske gorice. Je vsem znan delovni Spodnjekungotčan, ki ob gasilskem delu uspe najti čas še za delovanje na kulturnem in drugih področjih, saj izstopa s svojim delom pri ohranjanju kulturne dediščine v kraju. Je tudi povezovalni steber med društvi, ki so s svojim dolgoletnim in požrtvovalnim delom na kulturnem področju dali pomemben pečat leta 2009, ko je postavljanje klopotca s kulturnim programom preraslo v občinski praznik (Festival klopotec) in povezuje vsa društva, šolo, vrtec in župnijo v kraju že deseto leto.
Za svoje delo je Janko Vujica tako v službi kot vzoren delavec kakor za delo v društvih prejel več krajevnih, občinskih in društvenih priznanj. Med drugim je prejel bronasti znak civilne zaščite za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta