Judo klub Duplek: Uspešni v kadetskih kategorijah

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.12.2021 04:00

Z vztrajnostjo in delom, verjamejo, bodo v prihodnje uspehi tudi v članskih kategorijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nadarjeni tekmovalci JK Duplek (od desne): Nina Auda, Niko Grajfoner in Tilen Mulec Foto: Arhiv JK

Arhiv Jk

Judo klub Duplek je letos, po lanskem premoru, ko tekme zaradi epidemije ni bilo, organiziral že dvajseto tradicionalno tekmovanje. Že drugič so ga posvetili tudi v spomin na pred leti umrlega Milana Danka, nekdanjega odličnega judoista, trenerja in predsednika kluba. V starostnih kategorijah do 10 let, do 12, do 14 in do 18 let je nastopilo 147 tekmovalcev in tekmovalk iz 22 klubov, največ uspeha pa je imel mariborski klub Apolon, ki je osvojil trinajst kolajn, od tega kar sedem zlatih. "Naš klub je nastopil z enajstimi tekmovalci, ekipno smo osvojili dvanajsto mesto, v posamičnih kategorijah pa eno prvo mesto, tri druga, dve tretji, dve četrti, eno peto in dve sedmi mesti. Nekateri naši tekmovalci, ki imajo 15 ali 16 let, so zato, ker ni bilo kategorije do 16 let, nastopili v kategoriji do 18 let in se uspešno kosali z leto ali dve starejšimi tekmeci," je njihove nastope pohvalila Kristina Vršič, ki je v Judu klubu Duplek vodja stroke, ob njej pa za razvoj judoistov in judoistk skrbijo še Manja Kropf, Tjaša Brumen, Filip Nipič, Staš Kokotovič in Tajda Senekovič.

Tilen Mulec (levo) se ni mogel kosati s starejšimi borci. Foto: Arhiv JK

Arhiv Jk

Skrb predvsem za mlade

Kristina Vršič, nekoč odlična judoistka, je sedaj uspešna trenerka. Foto: Marko VANOVŠEK

Marko Vanovšek

V Judo klubu Duplek so se vselej lahko pohvalili z množičnostjo. "Redno vadi 60 do 70 mladih judoistov in judoistk. Najmlajši, ki obiskujejo judo vrtec, imajo šele tri leta, najstarejši osemnajst let. Tekmovalci so zelo uspešni, na tekmah žanjejo vidne dosežke," pojasni. Dupleški judoisti so dolga leta trenirali in tudi tekmovali v tamkajšnjem utesnjenem kulturnem domu, sedaj imajo veliko boljše razmere za delo. "Treningi so v telovadnici dupleške osnovne šole, ki je veliko bolj prostorna, večja tekmovanja pa prirejamo v novi večnamenski dvorani," doda Vršičeva. Judo klub Duplek je bil ustanovljen leta 2000. Prvi predsednik je bil Cveto Čeh, ki ima veliko zaslug za to, da se je klub pozneje razvil v enega najboljših pri nas. V njem so vzgojili kopico odličnih tekmovalcev in tekmovalk, državnih prvakov in reprezentantov. Z zlatimi kolajnami so se s pomembnejših mednarodnih tekmovanj vračale Tajda Ketiš, Kristina Vršič in Nina Miloševič. Ketiševa z olimpijskih iger mladih leta 2005 v Lignanu, Vršičeva z mladinskega evropskega prvenstva leta 2008 v Varšavi in Miloševičeva z mladinskega evropskega prvenstva leta 2010 v Sofiji. Ketiševa je leta 2006 na svetovnem mladinskem prvenstvu v Dominikanski republiki osvojila peto mesto, Vršičeva in Miloševičeva pa sta pozneje zelo uspešno nastopali na članskih tekmah za svetovni pokal, saj sta osvojili več tretjih in petih mest.

Po kolajnah in vidnih dosežkih na tekmovanjih doma in v tujini so posegali tudi Manja Kropf, Katja Senekovič, Tadej Čeh, Tadej Mulec, Dorijan Jamnišek ..., ki so bili tudi državni prvaki in reprezentanti. JK Duplek je imel pred leti tudi odlično člansko ekipo, ki je bila med najboljšimi v Sloveniji. V prvi članski ligi je prvič nastopila leta 2006 in pod vodstvom trenerjev Ivice Miloševiča in Milana Danka nekaj let tudi krojila vrh državnega prvenstva. Leta 2015 je ekipa razpadla. "Nekaj let še zagotovo ne bomo imeli članske vrste. Imamo nadarjene tekmovalce, ki se dokazujejo v kadetskih kategorijah. Z vztrajnostjo in trdim delom bodo zagotovo napredovali, in ko bodo imeli tudi dovolj izkušenj, bomo lahko razmišljali o članski ekipi," razloži Vršičeva.

Kristina Vršič (v modrem) je na treningih zelo zavzeta. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Imajo visoke cilje

Za Tilna Mulca je bilo nedavno tekmovanje v Dupleku zelo zahtevno. Petnajstletnik je bil med tistimi, ki so se tekmecem poskušali postaviti po robu v kategoriji do 18 let. Zasedel je četrto mesto v skupini do 81 kilogramov. "Nisem pokazal vsega, kar znam, a nisem razočaran. Tekmeci so bili starejši, bolj izkušeni. Judo treniram deveto leto, rad bi napredoval in nekoč osvojil naslov državnega članskega prvaka, moje sanje pa so nastop na olimpijskih igrah," je pojasnil dijak prvega letnika gradbene gimnazije v Mariboru. Podobne želje ima tudi Niko Grajfoner, zmagovalec med starejšimi dečki v kategoriji nad 66 kilogramov. "Prijavljena sva bila le dva borca, zato sva se pomerila dvakrat in obakrat sem tekmeca ugnal z ipponom. Judo pa treniram osem let. Največji cilj je nastop na olimpijskih igrah," je optimist učenec osmega razreda OŠ Korena. Tudi Nina Auda trenira judo osem let. "Po šestih letih sem judo pred dvema letoma zaradi zdravstvenih težav opustila, sedaj sem se vrnila. Na našem tekmovanju sem moči merila s starejšimi borkami in z nastopi sem zadovoljna," je povedala 15-letna dijakinja prvega letnika srednje biotehniške šole v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta