Jurovski Dol: Družine zapele že 25. leto zapored

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
21.01.2023 04:10

Kljub premoru, med katerim so nekateri že prenehali s petjem, so organizatorji pritegnili deset nastopajočih družin oziroma skupin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapeli so tudi mladi.
Maksimiljan Krautič

Ideja o organizaciji tovrstne prireditve, ki so jo že prej organizirali po različnih krajih Slovenije, se je porodila domačinki, dolgoletni organizatorici in voditeljici prireditve Mariji Šauperl. "Z namenom, da bi se na našem odru predstavile družine, ki doma še gojijo družinsko petje ob izvajanju stare slovenske ljudske pesmi in bi to izročilo prenašale na mlajše rodove," je opisala Vida Ornik, podpredsednica Kulturnega društva Ivana Cankarja Jurovski Dol.

"Vsi vemo, da se je v skoraj tridesetih letih obstoja te prireditve v naši družbi in v življenju naših družin marsikaj spremenilo, naše delovne obveznosti so se povečale in razpršile, v sodobnem načinu življenja pa je časa za druženje in za petje žal vse manj. Veliko je k temu pripomoglo tudi nedavno zatišje v družbenem življenju, ko smo se res bolj zadrževali doma, vendar ni bilo priložnosti za srečanja, na katerih je pesem še zadonela. In tako je kar nekaj skupin, ki so na tej prireditvi redno nastopale, v času kulturnega mrtvila prenehalo delovati, nekateri pevci pa so nas v tem času žal tudi zapustili," je še dodala Ornikova.

Kljub temu pa je društvu uspelo zbrati deset nastopajočih družin oziroma skupin, ki petje in igranje na glasbila v družinskem ali prijateljskem krogu še gojijo. Tako so na decembrski že 25. prireditvi Družina poje v Jurovskem Dolu nastopili: družina Strmšek z Brinjeve gore nad Zrečami, svakinji Zofka Druzovič iz Svete Trojice in Marija Kačič iz Negove, Ljudski godci DU iz Pernice, Vokalna skupina Mavrica KUD Kajuh Jarenina, prijateljici Ivica in Jelka, Makedonsko-slovenska pevska skupina Lenka iz Maribora, skupina Primas – sestrične iz družin Senekovič iz Jurovskega Dola in Sedminek iz Šempetra v Savinjski dolini, Rožmarin – pevsko-instrumentalna skupina DU Zgornja Kungota in Trio Šerbinek iz Jakobskega Dola.

Prireditev sta s humorističnimi skeči popestrila električarja Majster in Joža iz Gledališkega društva Vurberk. Ob koncu prireditve so vsi zapeli še skupno pesem Nocoj je ena luštna noč ob spremljavi harmonikarja Davida Šerbinka. Po dogodku je bila v avli Fredija Neuvirta na ogled še likovna razstava domače ljubiteljske ustvarjalke Andreje Tusulin, pogostitev pa je pripravilo Društvo kmečkih gospodinj Sveti Jurij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta