Kabelska televizija Ormož: Začeli so z oddajo Zluftana slatina

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.02.2022 05:45

Utrip Ormoža, Med nami povedano, športne in kulturne oddaje ter O zdravju z dr. Alenko Simonič so delo ekipe KTV Ormož, ki že vrsto let domačinom in tudi širšemu okolju poroča o vsem, kar se dogaja na Ormoškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ekipa KTV Ormož, ki k uspehu s svojo zagnanostjo prispeva največ 

Darja Lukman Žunec

Letos lokalni medij Kabelska televizija (KTV) Ormož praznuje 27 let delovanja. Med občani je ta KTV priljubljena in tudi širše poznana po tedenski informativno-magazinski oddaji Utrip Ormoža, s katero se približuje tisoči izvedbi, in tedenski pogovorni oddaji Med nami povedano. Ob tem pripravlja še druge oddaje s športnega, kulturnega in zdravstvenega področja ter snema in predvaja posnetke številnih dogodkov, med njimi denimo občinskih sej. Po oceni direktorja in glavnega urednika Antona Šalamona naredijo kakih 350 oddaj letno.

Anton Šalamon, direktor in glavni urednik KTV Ormož, je glede prihodnosti programa optimist. 

Darja Lukman Žunec

Najprej omrežje, potem oddaje

Direktor Šalamon pravi, da je bil sistem kabelske televizije, ki so si ga v Ormožu zamislili v letu 1991, eden prvih v Sloveniji: "Peščica entuziastov si je želela, da bi se nekako rešili številnih televizijskih anten po strehah in da bi lahko videli kaj več kot šest programov ter da bi zgradili sistem, ki bi omogočal boljši in zanesljivejši signal. V sistem so vložili tako krajevne skupnosti kot občani. Izpeljali smo tudi samoprispevek in po mestu so bili prvi kabli nameščeni leta 1993, potem pa smo sistem širili še na Hardek, Pušence, Dobravo in tako naprej." Največje število priključkov je sistem imel leta 1999, ko jih je bilo kakih 900, naročniki pa so lahko videli 20 kanalov, kar je bil za tiste čase velik dosežek in zadovoljstvo. Šalamon: "Ko se je pričel internet, smo ponudili naročnikom tudi tega, signal smo prejemali iz sistema Rotovž v Mariboru. Lahko rečem, da smo bili tehnološko napredni in v skladu s časom." Potem so, podobno kot v drugih krajih, kabelske sisteme prevzeli večji igralci, najprej je bilo to Združenje kabelskih operaterjev Slovenije, potem Teleing in nato še Telemach. A za obstoj KTV Ormož je bilo ključno, da so imeli lastno produkcijo, ki jim je po prodaji omrežja ostala. Šalamun je prepričan: "Če ne bi imeli svojega produkcijskega dela, bi najbrž skupaj s sistemom ugasnili."

Zagnali so lasten program

Že takoj po uporabnem dovoljenju za sistem je namreč leta 1994 dozorela zamisel, da bi občina Ormož z okolico dobila svoj kanal oziroma interni televizijski program, kjer bi si naročniki lahko ogledali posnetke različnih domačih dogodkov. Ko so uredili vso dokumentacijo, so v začetku leta 1995 ustvarili novi lokalni medij, KTV Ormož. Šalamon je ponosen, da je ta danes viden v vseh omrežjih Telemacha in Telekoma po Sloveniji. Za začetek, razvoj in uspeh KTV Ormož je gotovo največ prispeval Danilo Ivanuša, ki je televiziji zagotavljal tehnično podporo in kar 20 let tudi streho. Karolina Putarek, novinarka in dogovorna urednica: "Ivanuša in njegovo podjetje Elektro ISM sta delovala tudi kot skrbnik nekdanjega omrežja te kabelske televizije. Ivanuša, ki je v bistvu pionir našega medija, je kmalu ob sebi zbral nekaj entuziastov in ustvarjati so začeli prve oddaje iz domačega studia." Prva oddaja, ki je navduševala domače gledalce je bila Zluftana slatina, kmalu za njo so ustvarili informativno-magazinsko oddajo Utrip Ormoža. Najprej enkrat mesečno, potem na štirinajst dni, od začetka leta 2000 pa vsak teden ob četrtkih in tako je še danes. Ponosni so, da se z Utripom približujejo tisočici. V četrtek, 3. februarja, so predvajali 986. oddajo. Njeni ustvarjalci ocenjujejo, da so doslej prikazali vsaj šest tisoč dogodkov v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Znan in povsod dobrodošel tandem KTV Ormož: Karolina Putarek in Vukašin Vule Nikolić
Štefan Hozyan

Vračajo se na Tele M

Karolina Putarek: "V letih do danes je KTV Ormož svoj program dopolnila še s pogovorno oddajo Med nami povedano ob ponedeljkih, Z domačih odrov ob torkih, s športnimi oddajami ob sredah in z oddajo Aktualno ali O zdravju z dr. Alenko Simonič ob petkih ter z vsakodnevno oddajo Glasbeni spomini. " Gre torej za oddaje iz lastne produkcije, sicer pa šest- do osemurni program dnevno dopolnjujejo z oddajami drugih produkcij. ​KTV Ormož je danes mogoče videti v vseh omrežjih Telemacha in Telekoma po Sloveniji. V času analogne televizije je oddajo Utrip Ormoža vse od leta 2002 do konca leta 2016 v svoj program redno vključeval tudi Regionalni center RTV Slovenija v Mariboru (Tele M), kar je oddaji dalo možnost širše gledanosti. Ormoški studio je v letih od 2002 do vključno 2006 s svojimi prispevki sodeloval v oddaji Ljudje in zemlja in v informativnih oddajah tega regionalnega centra ter tudi v informativni oddaji Mreža nekdanje ljubljanske Pika TV. Ustvarjalci KTV so veseli, da se oddaja Utrip Ormoža s 13. februarjem letos vrača na program Tele M ob nedeljah ob 14.30 in s ponovitvijo ob ponedeljkih ob 12. uri.​

Prostorske razmere za delo so še izboljšali, ko so se avgusta 2015 preselili v Dom kulture v Ormožu, kjer imajo svoj sodoben snemalni studio. Za tolikšno produkcijo je pravzaprav pravi čudež, da jo zmore le osnovna petčlanska ekipa. Snemalni del in postprodukcijo ji je s svojo ekipo do 1. februarja letos zagotavljal Uroš Krstič, zdaj jo ustvarjajo samostojno. Trenutno so poleg Antona Šalamona kot direktorja in glavnega urednika in Karoline Putarek, novinarke in odgovorne urednice, najbolj dejavni še snemalec in montažer Vukašin Vule Nikolić, tehnično pomoč na daljavo in montažo zanje opravlja Marko Šalamon, Marijan Premuš je glasbeni urednik in montažer. Pomaga jim tudi Zdravko Munda kot tehnična podpora, snemalec in montažer, vlogo napovedovalk pa so zaupali Barbari Podgorelec in Tamari Jurkovič.

Snemalec in montažer Vukašin Vule Nikolić je domala na vsakem ormoškem dogodku.

 

Štefan Hozyan

Shranjeno za prihodnost

Marijan Premuš je bil vrsto let direktor. Njegova največja zasluga je digitalizacija televizijskega arhiva. Lotil se je zahtevne naloge, saj je ves video material, posnet v 25 letih, spremenil v trajno, digitalno obliko, ki bo nekoč neprecenljiv zapis spominov na tukajšnje dogodke. Karolina Putarek: "Njegovo požrtvovalnost lahko razumejo le tisti, ki se spoznajo na postopke in razvoj video tehnologij. Ne samo, da Marjan stare posnetke presnemava, temveč jih tudi primerno obdela in jih pretvori v najsodobnejšo obliko. Vse to dela doma, na svojih aparaturah in na svoje stroške ter popolnoma brezplačno."

Premuš pravi, da to počne "enostavno v dobro Ormoža in zanamcev, ki jih bo nekoč gotovo zanimala zgodovina domačega kraja". Za svoje delo je lani prejel bronasto plaketo Občine Ormož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta