Kako se bo poznala povišana cena oskrbnine v vrtcih občine Hoče - Slivnica

Damijan Toplak Damijan Toplak
05.02.2023 02:00

Ekonomska cena v vrtcih v občini Hoče - Slivnica se bo, tako kot drugod po Sloveniji, za leto 2023 precej zvišala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Hočah se lahko pohvalijo z novim vrtcem.
Andrej Petelinšek

V prvem starostnem obdobju, za otroke do treh let, bo rast ekonomske cene 14,86 odstotka (s 581,08 na 667,41 evra), v drugem starostnem obdobju, za otroke med tremi in šestimi leti, pa 13,2 odstotka (s 426,68 na 483,02 evra). "Glavni razlogi za zvišanje ekonomske cene v naših vrtcih (Hoče, Rogoza) je dvig plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede, pa od 1. aprila 2023 dvig vseh (drugih) plač v vrtcih za en plačni razred, obenem se zvišuje minimalna plača in s tem tudi regres," pojasni Alojz Velički, ravnatelj OŠ Dušana Flisa in Vrtca Hoče.

Tudi poslovanje slivniškega vrtca bo pod posebno lupo revizorjev.
Sašo Bizjak

Plačilo staršev je sicer odvisno od dohodkovnega razred, večina bo tako za prvo starostno obdobje plačevala od 107 do 187 evrov, za drugo starostno obdobje pa med 87 in 152 evri. "Glede na to, da se trudimo poslovati čim bolj gospodarno in varčno, ne vidim možnosti večjih dodatnih prihrankov. Se pa trudimo otrokom zagotoviti čim boljše in varne pogoje," še pove Velički. Franc Gosak, ravnatelj OŠ Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru, potrdi, da predlog povišanja ekonomske cene v vrtcih v občini Hoče - Slivnica temelji predvsem na izračunih zaradi dviga plač zaposlenih.

"Naša občina je ena redkih, ki staršem s stalnim prebivališčem v občini (teh je v slivniškem vrtcu kar 96 odstotkov) plačilo dodatno v povprečju zniža za osem odstotkov glede na že znižano plačilo (v prvem starostnem obdobju se v povprečju zniža za dodatnih 17 odstotkov glede na znižano plačilo, v drugem starostnem obdobju za šest). Skoraj tretjina vseh staršev za vrtec ne plačuje nič, saj so v najnižjem dohodkovnem razredu ali uveljavljajo pravico, da so oproščeni plačila za drugega otroka ob hkratni vključenosti dveh otrok. Starši so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine ne glede na to, ali je v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem," še razloži Gosak.

V slivniškem vrtcu bo za prvo starostno obdobje povprečna vrednost, ki jo bodo plačali starši 113,9 evra (zdaj 99,2 evra), pri čemer jih je 57 odstotkov oproščenih plačila. Najvišjo vrednost, 380 evrov, pa plača zgolj sedem odstotkov staršev, ki bodo po novem plačali 437 evrov. V drugem starostnem obdobju bo povprečna vrednost plačila staršev 167,5 evra (zdaj 148 evrov), četrtina jih je oproščena plačila, najvišjo vrednost 320 evrov pa plačuje dvanajst odstotkov staršev, ki bodo po novem plačali 362 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta