Kakšni so uhani za čisto navadne superjunakinje, ustvarjeni na Ptuju?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.12.2020 06:00
Najprej jih je bilo videti na letošnjem ptujskem festivalu sodobne umetnosti Art Stays, kjer je Leonora Švagan predstavila svoje prve ročno izdelane uhane s sporočilom, ki pritegnejo pozornost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leonora Švagan: "V moji zbirki so tudi 'nepravilni' uhani." 
Tadej Regent

No more silence/Brez tišine je Leonora Švagan zapisala na ročno izdelane uhane najrazličnejših oblik in barv, tako da včasih tudi par ni bil povsem enak in je tisti v levem ušesu "govoril", uhan v desnem pa zgolj vabil s svojo podobo. Poletni festival sodobne umetnosti Art Stays, ki je to leto potekal pod sloganom No more silence/Brez tišine, je tako ostal dobesedno v ušesih kar nekaj obiskovalk, ki so obisk razstav in spremljajočih dogodkov dopolnile še z nakupom unikatnega nakita.

​Študij, ki jo je nagovoril k ustvarjanju

Ptujčani dekle z domačih ulic poznajo po številnih projektih, ki jih je že uresničila v svojem nenehnem iskanju novega, drugačnega. "Že pred letošnjim sodelovanjem sem v okviru dejavnosti Centra interesnih dejavnosti med festivalom vodila otroške likovne delavnice. Poskusila sem se v snemanju celovečernega filma Izgubljen, da najden in v kratkem igranem filmu Stari pisker. Ta sodelovanja so se zgodila naključno, sem pa sodelovala tudi na mednarodnem filmskem kampusu, ki je bil dvakrat na Ptuju," pravi Leonora, ki svoje unikatne uhane izdeluje pod blagovno znamo Lemali; v imenu so začetnice imen njihove tričlanske družinice, saj sta prav mož in hči njena največja inspiracija. "Ustvarjanje me spremlja že celo življenje, med študijem pa sem odkrila povsem nov svet v ateljejskih prostorih oddelka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Bilo je to krasno obdobje, ki me je zaznamovalo za celo življenje. Zelo rada sem imela ateljejske predmete in tudi strnjeno pedagoško prakso, v okviru katere sem poučevala na šoli. Profesorji akademski slikarji, kiparji in grafiki so nam študentom resnično veliko dali, obenem pa pustili, da razvijamo lastno likovno govorico. V letih študija sem razvila tudi občutek za estetiko, kar se zgodi s poznavanjem likovne teorije, področja estetike in zgodovine umetnosti."

Postopek ustvarjanja, med katerim je umetnica posebno pozorna na dialog med barvo in obliko 
Tadej Regent

Leonora je kmalu po rojstvu hčerke Livije začutila, da mora ustvarjati. "Iskati sem začela medij, material, ki bi mi omogočal ustvarjanje ob dojenčici in njenih potrebah. Hkrati pa sem si želela nekaj zase, za svojo dušo. Uhani me spremljajo že vse življenje, saj sem svoje prve dobila že zelo zgodaj. Z njimi sem lahko izrazila, kdo sem, kaj mi je všeč in kako razmišljam. Polimerna masa se je izkazala kot najprimernejši material, saj je lahka in mi hkrati omogoča široko likovno izraznost. Prve uhane sem naredila pred natanko enim letom, ko se mi ni niti sanjalo, da bo to preraslo v za zdaj majhno poslovno zgodbo. Vsi uhani so izdelani ročno. Nekateri so poslikani, drugi nosijo čipko, pri tretjih gre za preprosto igro barv, oblik in vzorcev. Pri ustvarjanju sem posebno pozorna na dialog, ki se zgodi med barvo in obliko, zame je ta ključnega pomena. Večna inspiracija mi je na tem področju Henri Matisse s svojimi barvnimi izstrižki."

​Nepravilnost je zanimiva in igriva

Sogovornica pravi, da želi ustvarjati uhane, ki so nosljivi, zanimivi, drugačni in pritegnejo pozornost. "Pravim, da so to uhani za čisto navadne superjunakinje, so tudi cenovno dostopni. Rada jim dodajam sporočila, kot denimo Lepa si, ali izrišem linijske risbe obrazov. Uhani so edini kos nakita, ki ima dva pola. Levega in desnega. In to mi omogoča igro nasprotij pri oblikah. Vsi uhani v paru niso zmeraj enakih oblik. Enakost je pravilo, ki si ga je izmislil človek za lažjo orientacijo, zaradi potrebe po ravnotežju. Nepravilnost je zanimiva in igriva. Tako da so v moji zbirki tudi takšni nepravilni uhani," odkriva Leonora in dodaja, da je pri postopku izdelave poleg ročnih spretnosti potrebnega veliko znanja s področja likovne teorije, da ima izdelek estetsko vrednost in ni le krasilen predmet, kar terja kar veliko dela in fokusa. Osnovno vodilo pri izdelovanju njenega nakita sta vpadljivost in izstopanje, ki sta tudi osnovni motiv širšega koncepta izdelovanja nakita s sporočilom.

Leonora Švagan, izdelava uhanov 
Tadej Regent

Sogovornica pravi, da se še uči, nenehno razvija nove ideje za nove dizajne, odkriva nove tehnike, hkrati pa spoznava, da je polje umetniškega nakita neskončno. "Veseli me, da so uhani Lemali vse bolj priljubljeni med ženskami, da potujejo po celi Sloveniji in se prodajajo celo v tujino. Vsak nakup je zame darilo, daje mi vedeti, da sem na pravi poti," razlaga magistrska študentka, ki bo v svoje magistrsko delo posvetila prav nakitu. "Sem v fazi pisanja magistrskega dela pri doc. mag. Arjanu Preglu, v katerem se bom posvetila nakitu in njegovi vlogi v človekovem življenju in bom v sklopu magisterija izdelala kolekcijo uhanov na podlagi del Jeana Hansa Arpa. Ja, poletnemu No more silence se napoveduje nadaljevanje in rade volje se podajam na ta nova pota, ki v sodobni podobi mreženja ne omogočajo ustvarjanja le meni, temveč mnogim, ki verjamejo v moč takega ali drugačnega ustvarjanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta