Kam z ostanki od domačih kolin, ki na Ptujskem prepogosto pristanejo kar v naravi

Slavica Pičerko Peklar
03.12.2021 06:00

Kontejner, ki je bil namenjen zbiranju klavnih odpadkov pri ptujskem kmetijsko-gozdarskem zavodu, so odpeljali. V nekaterih občinah na Ptujskem je ostanke od kolin mogoče odpeljati v krajevne zbiralnice odpadkov.
Rešitev iščejo v CERO Gajke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Še vedno se najde kdo, ki vreče z ostanki kolin odloži pri nekdanji zbiralnici. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Kam z ostanki odpadkov od kolin, se sprašujejo na kmetijah na Ptujskem, kjer je bilo mogoče klavne odpadke do sredine letošnjega aprila oddati v zbiralnici na Ormoški cesti, s selitvijo veterinarsko higienske službe v Maribor pa sta dotrajani objekt veterinarsko higienske službe in zbiralnica zaprta.

Vreče z odpadki ne sodijo v naravo

Na težave so opozorili kmetje, ki po zakolu domačih živali, največkrat prašičev, nimajo kam odpeljati klavnih odpadkov, saj kontejnerja, ki je do letošnje pomladi stal pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj, ni več. Še vedno pa se tam, pred zaprtimi vrati nekdanje zbiralnice, znajdejo vreče z živalskimi ostanki. Na to, da v Spodnjem Podravju, kjer so domače koline pozimi tradicija, ni primerno poskrbljeno za odlaganje klavnih odpadkov, opozarja Alojz Herga, predsednik sveta Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj: "Zdaj na tem področju vlada prava stihija. V nekaterih občinah na Ptujskem je sicer organizirano zbiranje tovrstnih odpadkov, v nekaterih pač ne, in zato smo sklenili pozvati vse odgovorne, naj ukrepajo." Milan Unuk, član sveta, dodaja, da tam, kjer ljudje nimajo kam z odpadki kolin, te največkrat odložijo na neprimerno mesto, v naravo, divje in tudi domače živali pa te ostanke vlačijo naokoli. Za ravnanje z odpadki v Spodnjem Podravju skrbijo tri podjetja, ki so jim občine po svojem izboru podelile koncesijo za opravljanje teh storitev. Podjetje Čisto mesto tako v svojih petih zbirnih centrih omogoča tudi odlaganje klavnih odpadkov, te je tako mogoče odložiti v centrih, ki so v Kidričevem, Dupleku, Majšperku, na Vidmu in v Žetalah. Komunalno podjetje Ptuj, ki opravlja odvoz komunalnih odpadkov v občinah Gorišnica, Hajdina, Markovci in Juršinci, klavnih odpadkov ne sprejema, prav tako za odlaganje odpadkov od kolin za zdaj niso poskrbeli v podjetju Javne službe Ptuj. V njem sicer pravijo, da bodo že v naslednjem tednu dobili kontejner za prevzem teh odpadkov in potem tudi začeli organizirano zbiranje, trenutno pa nimajo možnosti prevzema klavnih odpadkov. "Mestna občina Ptuj skuša za ravnanje s klavnimi odpadki najti najustreznejšo rešitev. V teku so dogovori, da se v čim krajšem času vzpostavi zbiralnica klavnih odpadkov v sklopu zbirnega centra CERO Gajke. Za občane mestne občine Ptuj bo mogoča brezplačna oddaja teh odpadkov, saj bomo stroške prevzema pokrili iz mestnega proračuna. Javnost bo o možnosti oddaje odpadkov obveščena takoj, ko bo sistem vzpostavljen," so na naše vprašanje, ali razmišljajo o kakšni rešitvi, odgovorili na Mestni občini Ptuj.

Ptuj. Veterinarsko higienska služba se je preselila, zdaj tudi kontejnerja za odlaganje klavnih odpadkov na Ptuju ni več. (foto: Slavica Pičerko Peklar)

Slavica Pičerko Peklar

Prevzem je mogoče tudi naročiti

"Naši ljudje so v preteklosti ostanke od kolin odlagali pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj, kjer je še do letošnje pomladi stal kontejner, in so tam zaposleni higieniki te odpadke popisali ter zanje primerno poskrbeli. Tako, kot je zdaj, ko je vreče z odpadki že opaziti po naših gozdovih in včasih tudi v jarkih ob cestah, pač ne gre," pravi Alojz Benko, župan občine Trnovska vas, kjer ljudje nimajo možnosti varnega ravnanja s temi odpadki.

Težave so bile, kot omenjeno, že spomladi, a ker v toplejših mesecih kolin ni kaj dosti, so se resnične težave izrazile zdaj, v zimskih mesecih. Ljudje, vajeni, da je bilo mogoče odpadke odložiti v kontejner na obrobju Ptuja, se tako še zdaj napotijo tjakaj in kar tam, pred ograjo, odložijo vreče z ostanki kolin. Te morajo delavci higienske službe mariborske enote Nacionalnega veterinarskega inštituta potem odstraniti. Lahko pa kmetje in vsi tisti, ki imajo opravka z domačimi kolinami, tudi ta čas poskrbijo za odvoz, ki ga opravijo veterinarski higieniki, gre za odvoz od vrat do vrat. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je namreč že pred štirimi leti uvedla postopke za večjo sledljivost tovrstnih odpadkov. Koncesionar za njihovo predelavo je podjetje Koto, storitev je plačljiva. Kot pojasnjujejo na Skupni občinski upravi občin v Spodnjem Podravju, se zbiranje ostankov od zakola domačih živali, ki nastanejo pri zakolu za lastno porabo, uvršča med naloge državnogospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi, ki jo na območju celotne države opravlja podjetje Koto oziroma njen podizvajalec Nacionalni veterinarski inštitut Maribor. "Ti ostanke od zakola živali izven klavnice za lastno domačo uporabno prevzemajo po sistemu od vrat do vrat na kmetijskih gospodarstvih, ki so vpisana v register in imajo registrirano rejo prašičev, ovc, koz, divjadi v oborah, kuncev in perutnine. Odvoz je mogoče naročiti, prevzem pa se izvaja le na delovne dni. Ostanki od zakola se prevzemajo izključno brez embalaže ali v biološko razgradljivih vrečah ter za plačilo."

Koline so na vasi še vedno domači praznik. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta