Kmetija Čelofiga z lastno krmo za svoje prašiče

Damijan Toplak Damijan Toplak
02.09.2023 07:30

Na kmetiji v kraju Jablane v kidričevski občini se družina Čelofiga zadnjih petnajst let intenzivno ukvarja s prašičerejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Čelofiga je kmetijo Čelofiga predstavljal na letošnjem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. 
Damijan Toplak

Še danes v Gornji Radgoni poteka že 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Tam smo srečali tudi Janeza Čelofigo s kmetije Čelofiga iz kraja Jablane v občini Kidričevo. Nosilec dejavnosti je sicer njegov sin Peter, ki pa je tisti dan njihove domače izdelke prodajal na tržnici v Velenju. Na njihovi kmetiji (na kateri sta dejavni še Janezova žena Ivanka in snaha Silvija) se s prašičerejo in izdelavo različnih mesnih izdelkov iz svinjskega mesa intenzivno ukvarjajo zadnjih 15 let, imajo pa tudi klavnico, ki je pod stalnim nadzorom veterinarjev.

Mnogi opuščajo prašičerejo

"Opažamo, da vedno več rejcev zaradi (pre)nizkih cen svinjskega mesa opušča prašičerejo. Sami še vztrajamo. Tako imamo iz lastne reje vseskozi v hlevih okrog sto prašičev, katerih stalež s pomočjo plemenskih svinj potem obnavljamo," pove Janez Čelofiga. Na srečo, pravi, letos njihove kmetije vremenske nevšečnosti niso prizadele, saj na desetih hektarjih obdelovalnih površin za hrano svojih prašičev pridelujejo ječmen, koruzo in trikital. Je pa bila lanska letina zaradi suše bolj kilava. "Največ mesa in mesnih izdelkov prodamo doma in na velenjski tržnici ter na različnih sejmih v Kopru, v Ilirski Bistrici in v Kranju. S prodajo smo več kot zadovoljni, saj prodamo vse, kar proizvedemo," pojasni Janez Čelofiga. Ob tem pa, da na lokalni tržnici v Kidričevem dajejo prednost drugim lokalnim pridelovalcem, medtem ko v Ljubljani ne prodajajo več, saj je bilo tam dovolj drugih ponudnikov prašičjega mesa.

Janez Čelofiga na letošnjem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni
Damijan Toplak

Posebnost njihove kmetije je tudi, da imajo na njej degustacijsko sobo za 60 oseb, za katere lahko pripravijo domače narezke in doma pečene odojke. Ob "običajnih" prašičih so zadnja leta pričeli rediti krškopoljske prašiče, slovensko avtohtono pasmo, saj povpraševanje po njihovem mesu narašča. Iz njihovega mesa med drugim pridelujejo "krškopoljski" pršut. Da pa bi se podali na pot turistične kmetije, tudi z nastanitvami, pa za zdaj pri Čelofigovih ne razmišljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta