Krvodajalski vitez iz Skok zbira starine

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.07.2020 06:00

Prejšnji teden je Franc Korez stotič daroval kri, prihodnji teden pa z ženo Sabino praznujeta srebrno poroko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Franc Korez iz Skok pred dnevi stotič daroval kri.
UKC Maribor

Franc Korez iz Skok v občini Miklavž na Dravskem polju je prejšnji teden na mariborski Medicinski fakulteti, kjer sicer potekajo krvodajalske akcije Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, že stotič daroval kri. S tem se je petdesetletni Korez vpisal med tako imenovane viteze krvodajalstva, in to kot 185. na širšem mariborskem območju. Svoje človekoljubno udejstvovanje je Franc pričel že v vojski, kjer se je sicer na lastno pobudo udeležil krvodajalske akcije, na katere zdaj hodi že tri desetletja. Ko mu je pred štirimi leti umiral oče, ki je bil sicer sladkorni bolnik, pa mu je tako rekoč na smrtni postelji obljubil, da bo kri daroval še vsaj toliko časa, da bo dosegel številko stokratnega darovanja. Pretekli teden je obljubo izpolnil.

Zapisan starinam in lesu

Franc Korez se je pretekli teden vpisal med viteze krvodajalstva.
Damijan Toplak

Niso vsi za krvodajalstvo

Med številnimi krvodajalskimi akcijami sta Francu Korezu v spominu ostala dva dogodka. Nekoč je daroval kri istočasno kot neki gospod, ki je imel dva metra višine in 108 kilogramov telesne teže, pa mu je ves čas postajalo vroče in slabo med dajanjem krvi. Spet drugič pa je mladi fant med dajanjem krvi celo padel v nezavest. Očitno darovanje krvi le ni tako preprosto in prav vsi tudi niso za to primerni, ugotavlja. Sam ima sicer krvno skupino B negativna, ki je zaradi pomanjkanja med bolj zaželenimi, kar ga dodatno utrjuje v prepričanju, da bo nadaljeval svoje humanitarno darovanje krvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta