Krvodajalstvo: Sladki Vrh z vitezinjo in vitezom

Anita Kirbiš
20.12.2020 03:15
Vlado Fluher in Olga Polič sta v začetku decembra postala viteza krvodajalstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viteza krvodajalstva Olga Polič in Vlado Fluher ob podelitvi priznanja za stotič darovano kri.
KORK Šentilj

Pomena krvodajalstva se verjetno vsi dobro zavedamo, še posebno pa tisti, ki so kri darovali že stotič in teh ni malo. Pri Območnem združenju RKS Maribor je bil spomladi ustanovljen Aktiv vitezov krvodajalstva, ki šteje krepko čez 150 članov in skrbi za promocijo krvodajalstva pri nas. Vitez postane moški, ki je daroval kri stokrat, vitezinja pa že pri 80 darovanjih. In danes je v knjigo vitezov na OZ RKS Maribor vpisanih enajst pogumnih krvodajalcev.

S svojo krvjo rešujeta zdravje in celo življenja

"V času epidemije covida-19 je še zlasti dragoceno, da se ljudje odzivajo na krvodajalske akcije, ker darovalcev sedaj primanjkuje. Epidemija je marsikoga odvrnila, smo pa zato veseli nekaj novih krvodajalcev," je zadovoljen Stanislav Žebela, podpredsednik Območnega združenja Rdečega križa Maribor in predsednik Aktiva vitezov krvodajalcev. Še posebno veseli podatek, da so v decembru imeli že nekaj izjemnih krvodajalcev, ki so jim podelili naziv vitez krvodajalstva.

Na terenski krvodajalski akciji v začetku decembra v Sladkem Vrhu sta se v knjigo vitezov vpisala domačina Vlado Fluher, ki je prvič daroval kri marca 1977, in Olga Polič, ki je prvič darovala kri oktobra 1980. Od takrat sta oba, zdaj že nekdanja sodelavca Palome, redno prihajala na krvodajalske akcije, zavedajoč se, da s svojo krvjo nekomu rešujeta zdravje ali celo življenje. Poličeva se je s tako izjemnim dejanjem zapisala kot peta ženska v knjigi vitezov oziroma vitezinj. V imenu RKS OZ Maribor se jima je za njun neprecenljivi prispevek zahvalil podpredsednik RKS OZ Maribor in predsednik Aktiva vitezov krvodajalstva Stanislav Žebela, v imenu KORK Sladki Vrh pa predsednik Srečko Korošec. Slednja sta hvaležna, da kljub času in trenutnim izrednim razmeram, s katerimi se soočamo, krvodajalstvo vseeno deluje.

Vabljeni na krvodajalske akcije

​Vse zdrave še enkrat pozivajo, da se vključijo v krvodajalstvo, ob tem apelirajo predvsem na mlade, saj je za varnost poskrbljeno. Zainteresirane naprošajo, da se za odvzeme še naprej naročajo po telefonu 02/321 22 71 ali 041/320 796 ob delovnikih do 15. ure in da prihajajo na odvzem ob dogovorjenem terminu. Naslednja krvodajalska akcija bo 6. januarja v prostorih OŠ Rudolfa Maistra Šentilj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta