Lenarška Ribiška družina Pesnica praznuje 65-letnico uspešnega dela

Marjan Toš
03.09.2022 05:40

Alojz Fajdiga, ki ga ribiški in drugi prijatelji poznajo kot Lojza, je vnet ribič od mladih let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ribič Lojze Fajdiga ob jezeru Radehova
Marjan Toš

Dolga leta je uspešno vodil Ribiško družino (RD) Pesnica Lenart, v njej je bil med člani ekip, ki so na domačih in tujih ribiškh tekmovanjih posegale po najvišjih mestih in pogosto zmagovale tudi na prestižnih mednarodnih tekmah. Vzgojil je več generacij mladih ribičev, ki še danes nadaljujejo to tradicijo RD Pesnica.

Ponosni na ribiški dom

Lojze je v RD Pesnica kot predsednik nasledil dolgoletnega nadvse uspešnega predsednika Srečka Lipovnika, s katerim sta odlično sodelovala. Bil je med funkcionarji Ribiške zveze Maribor in član gradbenega odbora za izgradnjo novega, sodobnega ribiškega doma v Lenartu ob Globovnici. Dom ni v ponos samo ribičem, temveč celotnemu mestu. Za Lojza velja, da je ta pravi ribič, ki še vedno rad namaka trnek v vodi, kot poje pesem. Rad pomaga pri številnih akcijah RD Pesnica, rad tekmuje in tudi sicer rad sede k vodi, kjer najde ljubi mir. Lojze je med velikimi lenarškimi naravovarstveniki in se zavzema za vodam, ribjemu življu in okolju nasploh prijazno upravljanje in predvsem trajno varovanje za bodoče generacije.

Letos malo ribolova

Letos mineva 65 let od ustanovitve lenarške ribiške družine, ki upravlja vode v osrednjih Slovenskih goricah. Poleg jezer Radehova in Sveta Trojica so to reka Pesnica s pritoki od državne meje do mosta pred Gočovo, potok Velka in potok Globovnica. Zgradili so lep ribiški dom v Lenartu, razvijajo tekmovalno ribištvo ter skrbijo za ribiški turizem in podmladek. V ospredju so naloge varovanja okolja, čistih voda in ribjega življa v njih. To je njihova poglavitna popotnica v jubilejnem letu, ki mineva v znamenju zaskrbljenosti zaradi izredno nizkih vodostajev, saj je suša pošteno pritisnila tudi na njihovem območju. Zato je bilo ribolova relativno malo, saj je bilo treba storiti vse za zaščito ribjega bogastva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta