Lenart: Namesto nekoč prepoznavne pekarne bodo stanovanja

Marjan Toš
01.10.2022 03:00

Kompleks nekdaj cenjene lenarške pekarne bo tudi po obnovi skladen z veduto Trga osvoboditve, obljublja Bogdan Šavli, katerega podjetje Jasama iz Lenarta je marca lani kupilo propadajoče objekte v središču mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgradba lenarške pekarne, iz katere je desetletja dišalo po svežem kruhu, odhaja v zgodovino, a ostaja v javnem spominu mnogih Lenartčanov.
Marjan Toš

Prostori sicer ne bodo več namenjeni pekovski ali trgovski dejavnosti, pač pa stanovanjski - za mlade družine in upokojence. Starejši pa se še spomnijo Pekarne Lenart, ki je svoje dni dobršen del Slovenskih goric oskrbovala z okusnim kruhom in drugimi pekovskimi izdelki. Za nameček pa je imela še slaščičarno.

Hiša na Trgu osvoboditve 11 je bila značilna trška zgradba iz 19. stoletja, za njo pa je bil poslovni del objekta veliko mlajšega datuma. V njem je bila nameščena za tiste čase zelo sodobna tehnologija za tedanjo pekarno, ki je delovala pod okriljem Intesa. K temu je priključen še en vzporedni objekt, imenovan 11a, v katerem so bile v spodnjem delu nameščene peči, zgoraj pa sta bili dve stanovanji. Za temi objekti je bila velika površina s parkirnimi prostori. Po ukinitvi dejavnosti leta 2005 je bila ta površina v glavnem namenjena parkirišču. Pozabiti ne gre tudi na leta 1982 zgrajeni silos s tremi lijaki za moko. Pekarna je bila za tiste čase zelo dobro tehnološko opremljena, v njej so delali visokokvalificirani peki in pekarski mojstri.

Ob tem pa še drobna zanimivost. V turističnih prospektih so nekateri pisci te silose označevali za lenarške srednjeveške vodnjake, kar je bila ena sama velikanska neumnost. Temu se je najbolj smejal že pokojni vodja lenarške pekarne Anton Družovec, ki je njeno zgodovino poznal do obisti, saj se je v njej kot mlad vajenec tudi izučil pekarskega poklica. Obnova objekta stare pekarne je v teku in s tem ambiciozno zastavljenim projektom bo ohranjen del starega trškega jedra in na voljo dodatna stanovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta