Lucija Kramer, ptujska vinska kraljica: Ob pitju vina, se premalo zavedamo, koliko truda je bilo vloženega

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.11.2022 03:45

Tradicionalno martinovanje na Ptuju je letos znova zaznamovalo kronanje, tokrat že 9. ptujske vinske kraljice Lucije Kramer, ki je odraščala s pridelavo vino in bo Ptuj promovirala prihodnji dve leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucija Kramer
Hojka Berlič

Nova vinska kraljica je mandat prejela od 8. ptujske vinske kraljice Monike Kovačič, ki je sicer zaradi koronakrize kot prva prestol namesto dve leti zasedala kar tri leta.

Številne zbrane v središču Ptuja je Lucija Kramer na martinovo prvič nagovorila. "Odraščala sem z vinogradništvom, zato dobro poznam in cenim delo vinogradnikov, ki se trudijo pridelati kakovostno grozdje in vrhunska vina. Ko pijemo vino, se premalokrat spomnimo, koliko pridnih rok in truda je bilo potrebnega, da sedaj uživamo v tej rujni kapljici," je med drugim poudarila Kramerjeva, ki pravi, da vso ljubezen in spoštovanje do vina dolguje svojemu očetu Ivanu. Prav v letu njenega rojstva, leta 1995, je namreč stopil na vinogradniško pot.

Vinska kraljica je ob predaji lente od predhodnice v dar prejela tudi zapiske z vinskega dvora.
Hojka Berlič

Aktualna ptujska vinska kraljica je sicer za kraljičino vino izbrala sauvignon, suho vino, letnik 2021, iz domače kleti Vinogradništva Kramer. Ptujske vinske kraljice že tradicionalno nosijo tudi obleke, skozi katere se zrcali zgodba od trte do vina. Obleko aktualne vinske kraljice so oblikovali v modnem ateljeju Sanje Veličković, ki je navdih za obleko našla v logotipu domače kleti kraljice in pogleda na njihove vinograde: "Skupno izhodišče je valovit videz teras, kjer se prepletajo zemeljske barve z zeleno. Vedno je velik izziv v reprezentativnem oblačilnem videzu zajeti več različnih not in jih med seboj preplesti, da ujameš bistvo, prepoznavnost ter hkrati dobro počutje osebe, ki si to oblačilo nadene." Posebej oblikovan dodatek na korzetu predstavljata grozda, ki sta umeščena na levem rokavu ter na podaljšanem trsu vzdolž krila.

Nova vinska kraljica v spremstvu princev karnevala.
Hojka Berlič

Svečani dogodek je pospremilo tudi srečanje nekaterih aktualnih in preteklih ptujskih vinskih kraljic, vitezov vina slovenskega in evropskega reda ter princev karnevala. Na Ptuju namreč martinovanju radi rečejo tudi kar "mali fašenk", ko se začnejo intenzivne priprave na naslednji pust. Princi karnevala so tako povabili na 63. Kurentovanje, ki bo s številnimi vsebinami potekalo od 11. do 21. februarja prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta