Po trgatvi na Ptuju: Imeti potomko Stare trte je privilegij

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.10.2022 03:00

Po trgatvi v mestnem vinogradu so opravili še svečano trgatev modre kavčine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodstvo ptujske občine je ob letošnji trgatvi prejelo 22 steklenic protokolarnega vina modre kavčine lanskega letnika.
Hojka Berlič

Tudi na ptujskem gradu so opravili vinogradniško opravilo leta, tradicionalno trgatev modre kavčine – žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu, ranfola, najstarejše vinske sorte na slovenskem, in zierfandlerja ali zlate trte.

Stara trta na ptujskem gradu sicer simbolizira vinogradniško-vinarsko tradicijo Ptuja. Na osrednjem grajskem dvorišču sta cepljenki žlahtne trte maja leta 1994 posadila Ivan Skočir in Albert Gönc. Že lep čas pa za staro trto skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek, ki je delo leta 2012 prevzel od Franca Emeršiča. Kot je poudaril Rebernišek, trta na ptujskem gradu čudovito uspeva - tudi po zaslugi prizadevanj članov Društva vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice: "V tem letu še posebej Toneta Potrča, ki je skrbel tudi za ustrezno zaščito. Vemo namreč, da je bilo to leto izjemno zahtevno. Že maja je ob obilnih padavinah tudi na našem območju klestila toča, kar je prispevalo k veliki občutljivosti trte na bolezni. Potem je bila še suša in nadpovprečno visoke temperature. A kot radi rečemo, je trta tista, ki nikoli ne obupa."

Trgatev po tradiciji začne ptujska županja.
Hojka Berlič

Človek, je še dodal Rebernišek, si sploh ne more prestavljati, koliko zgodovine je v najstarejši trti. Da je pravi privilegij, imeti njeno potomko tudi na Ptuju, je v nagovoru zbranim na trgatvi izpostavila tudi aktualna ptujska vinska kraljica Monika Kovačič.

Lanski letnik vina potomk najstarejše trte, ki lepo uspevajo tudi v občinah Destrnik in Videm, je s pomočjo kolegov donegoval kletar Rudi Potrč. In že četrto leto zapored za vse občine pripravil posebne polnitve, od katerih so 22 steklenic protokolarnega vina modre kavčine ob letošnji trgatvi slavnostno predali ptujski županji Nuški Gajšek.

Čeprav so tradicionalno na dan trgatve potomke najstarejše trte opravili tudi trgatev renskega rizlinga v mestnem vinogradu, so zaradi vremenskih razmer tam grozdje potrgali že prej. Tako se letos obeta tudi novost, vino Civis iz mestnega vinograda, ki ga bodo poslej namreč negovali v Ptujski kleti, kakor je bilo po Reberniškovih besedah zamišljeno že ob zasaditvi vinograda leta 1996.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta