Marjeta na Dravskem polju: Gradnja moderne šole po načrtih

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.02.2022 04:00

Že s prihodnjim šolskim letom bodo otroci obiskovali novo šolsko poslopje z vrtcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja podružnične osnovne šole v Marjeti na Dravskem polju je v polnem teku.
Igor Napast

Oktobra lani je uspešno podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine pričelo graditi novo podružnično osnovno šolo v Marjeti na Dravskem polju v občini Starše. Vrednost gradnje je približno pet milijonov evrov, pri čemer bo 1,245 milijona evrov sofinancirala država, še 400 tisoč evrov bo sredstev Eko sklada, preostalo pa bo financirano iz starškega občinskega proračuna, pojasni finančno konstrukcijo investicije župan Stanislav Greifoner. Župan je tudi zadovoljen, da dela potekajo po načrtu, za kakšen teden ali dva celo prehitevajo terminski plan gradnje, zato po pridobitvi uporabnega dovoljenja po njegovih besedah ne bi smelo biti dvoma, da bi učenci in vrtčevski otroci v Marjeti prihodnje šolsko leto že imeli nove prostore.

Tako naj bi po obnovi izgledala podružnična šola na Marjeti.
Občina Starše

Maja in junija v nadomestnih prostorih

Takoj po prvomajskih praznikih bodo pričeli rušiti najstarejšo, 120 let staro, šolsko stavbo v Marjeti pa tudi šolske prostore, ki jih okrog 60 učencev prvih štirih razredov v Marjeti obiskuje zdaj. Po zagotovilih župana Greifonerja imajo za zadnja dva meseca pouka v letošnjem šolskem letu že predvidene nadomestne prostore, med drugim tudi v župnišču, tako da naj ne bi bilo večjih težav. V novi šoli v Marjeti bo sicer prostora za kar 112 učencev, za en oddelek se bo povečala tudi razpoložljivost vrtca. O tem, ali bodo del učencev preusmerili v Marjeto iz bližnjih krajev (Starše, Zlatoličje), kjer se bo v kratkem precej gradilo, ali pa bodo po zgledu podružnične šole v Dobrovcah v sosednji miklavški občini v Marjeti prešli na petletko, je še preuranjeno govoriti, je povedal župan Greifoner, v vsakem primeru pa so to sladke skrbi, če bodo imeli nekaj prostih mest v Marjeti.

Nova podružnična osnovna šola v Marjeti na Dravskem polju bo zgrajena do avgusta letos.
Igor Napast

Zgradili bodo tudi telovadnico

V sklopu investicije bodo zgrajene učilnice za potrebe osnovne šole za vse štiri razrede in učilnica za en vrtčevski oddelek. Hkrati bodo zgrajeni razdelilna kuhinja in jedilnica, sanitarije, hodniki in vse drugo, kar sodi k takšnemu objektu. Obenem bodo zgradili telovadnico dolžine 25 metrov in širine 15 metrov, urejena bo tudi okolica šole. V ceno petih milijonov evrov je všteta še rušitev dveh starih šolskih objektov in kulturnega doma. Načrtovani objekt je opredeljen kot skoraj ničenergijski, torej z minimalno potrebno količino energije, in upošteva visok delež obnovljive energije, kajti na strehi novozgrajene šolske stavbe bo nameščena sodobna fotovoltaična elektrarna skupne moči 86 kWh. Prostori bodo ogrevani s toplotno črpalko in plinsko pečjo iz obstoječe kotlovnice v kombinaciji s talnim ogrevanjem v vseh prostorih šole, hkrati bo poskrbljeno za ustrezno hlajenje in prezračevanje objekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta