Marjetice pokazale svojo ustvarjalnost

31.10.2021 06:00
Članice Ročnodelskega društva Marjetice so se predstavile z unikatnimi izdelki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angelca Lepej, Vlasta Krmelj in Zdenka Brunšek (desno) 
Anita Kirbiš

Članice Ročnodelskega društva Marjetice iz Selnice ob Dravi ustvarjajo že skoraj četrt stoletja. Društvo je nastalo na pobudo nekaj žena pred 24 leti z namenom združiti prijetno s koristnim. Zadnjih nekaj let ga vodi Zdenka Brunšek, v njem je 15 članic, nekdaj jih je ustvarjalo tudi do 25. V društvenih prostorih se dobijo enkrat tedensko. Pletejo, šivajo, kvačkajo, vezejo, klekljajo in tako nastajajo izjemne zavese, namizni prti in prtički, gobelini, topla oblačila, celo nakit. Svoje izdelke vsako leto z veseljem predstavijo tudi širši publiki. Lanska razstava je odpadla, a njihova ustvarjalnost ni zastala. Ustvarjale so doma, zato se letos lahko pohvalijo s še bogatejšo 23. razstavo ročnih del. In ker ničesar ne prepustijo naključju, so jo svečano odprle prav 23. oktobra v Kulturnem domu Arnolda Tovornika v Selnici. Razstavo vsako leto posvetijo eni temi in tako nastane razstava v razstavi. Letos se je ob do potankosti izdelanih in dih jemajočih izdelkih, ki so bili razstavljeni tudi v čudovitih starinskih in domiselnih okvirjih, na razstavi znašla še zbirka umetniško dodelanih križev iz korenin oziroma vinske trte, delo domačina Petra Plevnika, ki je tudi strasten zbiralec starin.

Anita Kirbiš

Brunškova je na otvoritvi posebej pozdravila županjo Selnice ob Dravi Vlasto Krmelj ter goste iz Črne na Koroškem in Jurija ob Ščavnici. Pripravili so tudi krajši kulturni program, ki sta ga izvedli Pia in Elina na harmoniki, učenki Glasbene šole Ruše. Priznanji za 20 let članstva v društvu sta prejeli Marija Hlade in Alenka Grušovnik.

"Vsak izdelek je unikaten, je umetnina, ki jo je izdelala človeška roka z veliko mero potrpljenja in ljubezni. Delamo za svojo dušo in ohranjamo ter prenašamo znanje naših babic za naslednje rodove. Seveda pa si v društvu želimo novih članic in predvsem podmladka. Vse, ki imate željo po ustvarjanju, dobrodošle," je povedala predsednica Brunškova. "Izjemno sem navdušena, kaj vse zmorejo ustvariti spretni prsti naših marjetic. Vsekakor se bo občina bolj povezala z društvom. Že danes pa obljubljam, da bodo njihovi unikatni izdelki protokolarna darila občine," je obljubila Krmeljeva. Marjetice so poskrbele tudi za pogostitev. Razstava je bila žal na ogled le tri dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta