Markovci: Nova podoba sedeža občine in cerkve

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.10.2022 03:10

Stara šola in cerkev v središču občine sta zasijali v osveženih barvah. Pred dnevi so praznovali 150. obletnico postavitve farne cerkve. V prostorih župnije je še na ogled razstava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Staro, a lepo ohranjeno občinsko središče v Markovcih.
Slavica Pičerko Peklar

Pretekli konec tedna so praznovali v občini Markovci, saj mineva 150 let od postavitve vaške cerkve, ki so jo domačini posvetili farnemu zavetniku sv. Marku. Pestro dogajanje so obogatili tudi cerkveni pevci in pevke, saj jih je na nedeljski slavnostni maši zapelo kar pol stotnije. Domačini so vabili tudi na župnijski večer, ki so ga posvetili nekdanjemu duhovniku in kronistu Mateju Slekovcu (1846-1903), med predstavljanjem njegovega življenja in dela so prebirali zapise iz župnijske kronike in tako spomnili na neprecenljivo delo nekdanjega župnika, ki je tudi vestno popisal krajevne običaje in navade. Še ta konec tedna si je v prostorih markovske župnije mogoče ogledati zanimivo razstavo nabožnih podobic, slik, knjig in podobnega, kar je iz svoje zbirke na ogled postavil ljubiteljski zbiratelj, domačin Slavko Vrtačnik. Cerkveno praznovanje so v Markovcih povezali z obnovo cerkvene zunanjosti, to pa še z obnovo fasade sosednje občinske hiše, saj sta stavbi celo povezani s portalnim zidom.

Domačin Slavko Vrtačnik je pripravil razstavo nabožnih podob.
Slavica Pičerko Peklar

Občina Markovci je ena tistih lokalnih skupnosti, kjer se pred dvema desetletjema, ob ustanovitvi lastne občine, niso odločili za novogradnjo občinskih prostorov, pač pa so za to uporabili staro šolsko zgradbo. Ta je bila zgrajena pred več kot 150 leti in po izgradnji nove šole ostala prazna. V njej so nekaj časa bili skladiščni prostori, zadnji dve desetletji so v nadstropju nekdanje šolske stavbe občinske službe, v pritličju so uredili zdravstveno in zobozdravstveno ambulanto, tam delujeta še pošta in zavarovalnica. Velik del podstrešja stare šole pa so pred leti namenili krajevnemu izročilu in tam uredili etnografski muzej, posvečen pustnemu dogajanju.

Čeprav je bila stara šola pred 20 leti v celoti obnovljena, jo je vendarle načel zob časa in to leto so v Markovcih poskrbeli za obnovo dotrajane fasade. Tačas urejajo še stopnišče. Še pred tem so spodnji del stavbe, ki ga je načenjala vlaga, primerno sanirali, fasado pa, skupaj s sosednjo cerkvijo sv. Marka pobarvali po navodilih Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Za novo cerkveno fasado je občina prispevala 25 tisoč evrov, preostanek so prispevali krajani in donatorji. Obnova zunanjosti občinske stavbe pa je stala 45 tisoč evrov, kar so zagotovili iz občinskega proračuna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta