Mestni svet Ptuj: Podražitve ogrevanja ne morejo kar pozabiti

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.02.2022 19:26

Vroča razprava o kadrovanju, svetniki pa želijo tudi nova pojasnila glede podražitve ogrevanja. Participativni proračun v prihodnjem letu ostaja, zanj občina namenja 50 tisoč evrov več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seja ptujskega mestnega sveta je znova potekala v dvorani ptujskega gasilskega doma, svetniki pa so se na njej znova dotaknili nedavne podražitve ogrevanja. 
Hojka Berlič

Ptujski svetniki so se danes zbrali na redni seji in med drugim potrdili izvedbo participativnega proračuna v občini za leto 2023. Participativni proračun, ki je bil ena od predvolilnih obljub večine kandidatov za ptujskega župana na zadnjih lokalnih volitvah in s katerim naj bi vsaj del denarja namenili za projekte, ki bi jih izglasovali občani, je sicer prvič zaživel letos. Lani so postopek izpeljali pod sloganom Moj predlog za moje mesto. Občani so na glasovanju izglasovali 15 projektov, za katere želijo, da se prednostno izvedejo v okviru razpoložljivih sredstev na posameznem območju. Spomnimo, občina v tem letu za participativni proračun namenja 125 tisoč evrov. Sredstva pa bodo razdeljena med štiri območja na podlagi razpršenosti prebivalstva in števila četrtnih skupnosti ter skupini mladi. Vsakemu izmed štirih območij in skupini mladi bo tako na razpolago 25 tisoč evrov. "Sedaj smo v izvedbenem delu in mislim, da je bilo za prvič zadovoljivo. Seveda je v nekaterih četrtih še veliko manevrskega prostora za izboljšanje, drugi so se že zdaj zelo dobro odrezali. Tako da verjamem, da imajo že smele načrte in bodo ob novem pozivu imeli projekte že pripravljene," je uspešnost prvega participativnega proračuna komentirala županja Nuška Gajšek.

Komisija za vodenje in izvedbo postopka participativnega proračuna, ki jo je ustanovila županja, je predlagala, da model izvedbe participativnega proračuna v občini tudi v tem letu ostane enak, hkrati pa občina poviša proračunska sredstva. V prihodnjem letu bodo tako vsakem izmed štirih območij namenili 37.500 evrov ter skupini mladi 25 tisoč evrov, za kar bodo v občinskem proračunu za leto 2023 zagotovili skupno 175 tisoč evrov. Kot pojasnjuje Gajškova, si želijo z zvišanjem sredstev med drugim še vzpodbuditi kreativnost predlagateljev, ob tem pa bodo pri projektih še bolj pozorni na morebitne težave pri njihovi izvedbi oziroma da ne bi povzročali dolgotrajnih finančnih posledic.

Pozitivno diskriminiranje mladih

Svetniki so sicer večino točk dnevnega reda tokratne seje namenili potrjevanju sprememb odlokov u ustanovitvi ptujskih osnovnih šol, glasbene šole in vrtca. Poglavitni razlog za spremembe oziroma dopolnitve ustanovitvenih aktov akta je bila njihova uskladitev z od preteklega meseca veljavnimi spremembami zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki je uvedel novo sestavo svetov zavodov šol in voljenih predstavnikov delavcev v osnovnih šolah in vrtcih.

Na seji mestnega sveta so potrdili tudi Strategijo za mlade v Mestni občini Ptuj 2021–2025. V razpravi je Sergeja Puppis Freebairn, svetniška skupina Lista Andreja Čuša, izrazila upanje, da se bo kaj iz omenjene strategije tudi uresničilo: "Konkretno me zanima zelo žgoča problematika stanovanj za mlade. Napisano imamo, kakšni so cilji – zagotoviti ugodne bivanjske razmere za mlade, dovolj stanovanj. Nimamo pa napisano, kako. Upam, da se bo tudi na tem področju kaj premaknilo." Gajškova odgovarja, da ima občina projekte za gradnjo neprofitnih stanovanj pripravljene in prijavljene na razpis republiškega stanovanjskega sklada, ki njihovo vlogo obravnava: "Zadnji korak bo izdano gradbeno dovoljenje. Po izgradnji blokov pa je vedno možnost, da v razpisih pozitivno diskriminiramo določene prosilce. To že počnemo v trenutnih razpisih. Da mladi in mlade družine dobijo večje število točk na razpisih in to bomo tudi nadaljevali. Zelo dobro se zavedamo, da težava obstaja. Veseli pa me, da je tudi na državnem nivoju vse več zavedanja, da imamo težave na področju zagotavljanja stanovanj in da se je tudi pospešeno začela gradnja."

Zanimanje le za "boljše" svete zavodov

Precej polemike je sprožilo imenovanje Mihe Požgaia (Lista Andreja Čuša) za predstavnika občine v svetu zavoda Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj. Svetnica Marta Tušek (Desus) je namreč izpostavila, da imajo nekatere svetniške skupine, kot je Lista Andreja Čuša, prekoračeno kvoto predstavnikov v svetu zavodov, medtem ko imajo nekatere, na primer SDS, proste kvote.

"Ko gre za kadrovanje za najboljše svete zavodov, kjer so, če hočete ali nočete, višje sejnine ali večji vpliv, se grebejo vsi. Ko gre za kakšno osnovno šolo ali Revivis, pa vedno želijo, da kandidate predlagajo večje svetniške skupine. In mislim, da smo v tem mandatu večkrat bili tudi mi korektni in nismo startali le na 'prvo ligo'. Ne nazadnje smo se tudi za dom upokojencev umaknili z našim kandidatom. Po drugi strani pa je po mojem mnenju v redu, kar sem izpostavil tudi na komisiji, da se odgovornost nekoliko razprši. Kakorkoli ima SDS na nivoju državne politike že dva člana sveta zavoda. In je tudi z vidika tega prevladalo mnenje, da podpremo omenjenega kandidata," je odgovarjal nosilec liste Andrej Čuš. Da mora biti politično kadrovanje na nek način tudi strokovno, je poudaril Alen Iljevec, Lista Ptuj je naš. "Če bi strogo spoštovali le dogovorjene kvote, potem komisiji sploh ni treba zasedati. Mislim, da to ni najboljše. Znotraj komisije imamo dogovore, po katerih delujemo. A se vedno tudi presoja. Tokrat je bila odločitev politična in mislim, da smo se odločili prav. Da bi pritiskali na komisijo, kako se mora odločati, se mi prav tako ne zdi primerno," pa je izpostavil Gorazd Orešek, Lista za Ptuj.

Številna neodgovorjena vprašanja

Svetniki so se na seji znova dotaknili nedavne podražitve ogrevanja. Kot je pojasnila Puppis Freebairnova, so o tem prejeli peticijo, ki so jo v svetniški skupini obravnavali in jo podpirajo. Svetnica je zato predlagala, da mestni svet o tej problematiki znova razpravlja, saj imajo menda ljudje še vedno veliko vprašanj. "Vprašanje, zakaj je javno podjetje odstopilo od prvotnega razpisa, čeprav bi lahko le izločilo ponudnika, ki je sam popravljal podatke. Drugo je vprašanje, kako sploh vodijo te razpise. Ali ima kdo nad tem pregled. Kolikor smo se posvetovali s strokovnjaki, se podjetja za bolj zahtevne razpise po večini odločajo za zunanjega izvajalca, saj pravijo, da je kljub višji ceni vreden vsakega evra. In če je bila napaka, ki se je neposredno rezultirala v višjih zneskih na položnicah za ogrevanje, storjena na strani občinskega podjetja, potem naj za to enkrat že nekdo odgovarja," je dejala Pupis Freebairnova. Ob tem pa je po njenem mnenju nujno najti rešitev. "Občinskim in javnim službam je treba naložiti, da najdejo rešitev za znižanje zneskov na položnicah. Če je treba iti v racionalizacijo podjetja, pač naj se gre. To ni muha enodnevnica. Ljudje ne bodo tega pozabili in prav je, da ne. Položnice imajo namreč vsak mesec," je še poudarila svetnica. Ob tem doda, da predlagana razporeditev plačevanja ogrevanja čez celo leto ni prava rešitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta