Miheličeva galerija na Ptuju: Korenine in krila Katje Bednařik Sudec

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.06.2023 17:00

V Miheličevi galeriji na Ptuju je na ogled razstava Katje Bednařik Sudec Korenine in krila ter tisto usodno "jabolko" in kako gnezdo vmes

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Vse do 2. julija je v Miheličevi galeriji na Ptuju na ogled likovna razstava akademske slikarke in pedagoginje Katje Bednařik Sudec z naslovom Korenine in krila ter tisto usodno "jabolko" in kako gnezdo vmes. Bednařik Sudčeva je uveljavljena mednarodna umetnica, ki ves čas deluje tudi kot galerijska pedagoginja in je tudi prejemnica mnogih priznanj in nagrad. "Njena likovna poetika je kljub različnim razvojnim oblikam in ciklusom vedno prepoznavna po subtilnem in skrajno intimnem izrazu. Navdihuje jo motivika, povezana z naravo, medčloveškimi odnosi, še posebej v ožji in širši družini, s spoštljivimi odnosi do sočloveka in narave," o njenem delu pravi kustosinja razstave Stanka Gačnik.

Avtorica Katja Bedanařik Sudec in kustosinja Stanka Gačnik na otvoritvi razstave v Miheličevi galeriji 
Hojka Berlič

V ustvarjanju umetnice navzoča dva spomina

Na tokratni razstavi v ptujski Miheličevi galeriji je predstavljen njen najnovejši slikarski opus, ki je nastal v tem letu. Kot je Gačnikova ob otvoritvi razstave povzela kolega iz Galerije Murska Sobota Roberta Inhofa, ki je med drugi zapisal, da sta v bistvu v ustvarjanju umetnice navzoča dva spomina. "Eden je univerzalni, v njenem primeru sega do izvirnega greha in izgona Adama in Eve iz raja. Drugi je umetničin osebni spomin na otroštvo, preživeto v ožjem družinskem krogu, pri čemer pa ne gre za herbarij spominov, ki bi si ga umetnica ob določenih časih zgolj ogledovala kot družinski foto album. Oba spomina na neki točki združi. Umetnici se univerzalni negativni spomin na izgon iz raja izniči s krstom. Tako, da se lahko univerzalni in osebni spomin zlijeta v enega samega brez nekih medsebojnih napetosti."

Otvoritev razstave Korenine in krila ter tisto usodno "jabolko" in kako gnezdo vmes 
Hojka Berlič

Poskusite se spomniti lastnih spominov

Avtorica pa je razstavi na pot povedala: "Ne vem, od kod, in vem, zakaj. Od kod - pravzaprav iz tistih korenin, ki so nam jih dali starši, tja, kamor se mora vsakdo vrniti, ko mu morda življenjski dogodki spodnesejo tla izpod njih. Ker sem tudi malo pedagog, ker je moja mama vzgojiteljica in je nekaj tega tudi pustila na meni, je ta razstava opremljena z nekaj stvarmi, s katerimi lahko tudi vi sodelujete. Ni treba, da ste vrhunski umetniki, pa boste vendarle ustvarili sodobno umetnost. Morda boste vzeli v roke nitko. Otroci v prvem razredu že znajo narediti kitko, oziroma kot sem jo sama poimenovala, korenino. Medtem ko jo boste pletli po galeriji, se poskusite spomniti lastnih spominov, jih morda posredovati naprej, pripovedovati otrokom, kdo ste, kdo so, od kod so. In jim s tem morda dati krila." Otvoritveno slovesnost je pospremil glasbeni duo Beročka, Selma Franov in Marinka Prelog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta