Miklavž na Dravskem polju: Pri 81 letih najstarejši občinski svetnik

Damijan Toplak Damijan Toplak
16.01.2022 04:00

Feliks Čuček - po rodu iz Vitomarcev, a že skoraj 65 let živi v Miklavžu, je eden najaktivnejših občinskih svetnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Miklavški občinski svetnik Feliks Čuček je po rodu iz Vitomarcev
v občini Sveti Andraž.

Damijan Toplak

Feliks Čuček (NSi) ni zgolj najstarejši občinski svetnik Občine Miklavž na Dravskem polju, ampak ob Vladu Maksimoviću (SD) tudi tisti, ki na sejah občinskega sveta županu in drugim članom občinske uprave zastavlja največ vprašanj oziroma daje največ pobud za izboljšanje razmer v miklavški občini. Nekateri se z njegovimi idejami ne strinjajo povsem, a Čuček vztraja pri njih, če resnično verjame vanje. "Če ne bi imel svojega mnenja, je boljše, da se ne ukvarjam več z lokalno politiko," je prepričan.

Dolgo čakal na vstop v politiko

Zanimivo je, da Feliks Čuček pri starosti 81 let letos končuje šele svoj prvi svetniški mandat. S tega vidika je pravzaprav novinec. Zato pravi, da če mu bo zdravje še naprej dobro služilo, bo letos vnovič kandidiral na listi NSi za občinskega svetnika. Sicer pa se za politiko zanima že od desetega leta starosti, a je vedno odlašal z vstopom v politiko, saj je prej imel veliko dela v službi in z otroki, potem pa je vrsto let skrbel tudi za bolnega tasta in bolno ženo, ki mu je umrla pred štirimi leti. Kako to, da pa se je odločil kandidirati za Novo Slovenijo (NSi)? Pravi, da predvsem zato, ker je veren človek in ker verjame v socialne in krščanske vrednote ter ga je ta stranka prepričala bolj kot podobne (desne) stranke. Doda pa, da na lokalni ravni članstvo v določeni politični stranki ni tako pomembno, saj se dela v dobro lokalnega prebivalstva in ne visoke politike.

Rad se sprehaja po gozdu.

Marko Vanovšek

Njegova družina izvira iz kraja Vitomarci v današnji občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah. A pri rosnih 17 letih, ko se je še šolal v Mariboru za trgovca (po poklicu je sicer strugar), se je preselil k bratu, ki si je takrat gradil hišo v Miklavžu. Tedaj je imel Miklavž le kakšnih 500 prebivalcev ali približno desetkrat manj, kakor jih ima danes. Kasneje sta se v bližnje Dobrovce, prav tako v današnji miklavški občini, preselila še njegova starša, še danes pa ima brate v Skokah, Dobrovcah, v Staršah in na Ptuju, tudi tri zdaj že pokojne sestre so živele v Miklavžu. Feliks Čuček namreč prihaja iz velike družine, saj je bil osmi od 13 otrok. V Vitomarcih pa živijo njegovi nečaki in nečakinje ter drugo dalnje sorodstvo, pove.

Konstruktivnih predlogov mu ne (z)manjka

V prostem času najstarejši miklavški občinski svetnik veliko kolesari, rad hodi po gozdu. Veliko tudi bere, najrajši znanstvene knjige o zdravju, ukvarja se tudi z bioenergijo, ki je oblika alternativnega oziroma komplementarnega zdravljenja. Veliko se je udejstvoval na kulturnem področju, saj je bil v okviru KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža 15 let član pevskega zbora, deset let pa je bil tudi član njihove dramske sekcije. Še danes pa je Feliks Čuček aktiven član Turističnega društva Miklavž in pa Društva vinogradnikov Miklavž.

Stavba Občine Miklavž na Dravskem polju

Igor Napast

Z življenjem v Miklavžu je Čuček zadovoljen, čeprav pogreša čase, ko je bil kraj precej manjši ter so se vsi poznali med sabo in si tudi pomagali, če je bilo treba. Bolj kot recimo splošno knjižnico, ki je Miklavž nima, bi si želel večjo in sodobnejšo zdravstveno ambulanto, pogreša tudi še kakšno trgovino več v kraju, saj imajo z Miklavžem primerljive Hoče neprimerno več trgovin. Ima kar nekaj predlogov za izboljšave, eden od teh je obnova mostu čez kanal reke Drave od zadnjega krožišča v smeri proti Staršam, saj je tisti most zastarel, propada in bi utegnil biti celo nevaren, ni pa predvidena njegova obnova ob skorajšnji celoviti prenovi Ptujske ceste v Miklavžu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta