Miklavž na Dravskem polju: Voda bo dražja

Damijan Toplak Damijan Toplak
28.12.2019 05:50

Z novim letom bodo občani za pitno vodo plačevali v povprečju za osem odstotkov več. Miklavška občina bo po novem triodstotna lastnica MRA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob miklavški tržnici ne bo (z)rasel poslovno-trgovski objekt, temveč večnamenska ploščad z amfiteatrom, morda tudi fitnes na prostem. 
Damijan Toplak

Občinski svetniki v Miklavžu na Dravskem polju so pretekli torek med drugim potrdili dvig cene pitne vode za leto 2020. Tako se bo pitna voda za občane z novim letom podražila, sicer prvič po septembru 2017, podražitev pa bo približno osemodstotna. Pri tem se bo omrežnina, od nje se denar steka v občinski proračun in porablja za investicije v vodno omrežje, povišala za šest odstotkov, sama vodarina pa za 10,4 odstotka.

NUSZ višje za 1,4 odstotka

Po besedah Danila Burnača, direktorja Mariborskega vodovoda, gre razloge za podražitev pitne vode iskati predvsem v dvigu stroškov dela, predvsem pa minimalne plače, ki se bo v letu 2020 in nato še v letu 2021 dvignila. Še vedno pa bodo za 1000 litrov njihove dobavljene vode občani plačali le 0,74 evra brez DDV, kar je v primerjavi s ceno vode v plastenkah malo. Tudi dobička, tako Burnač, iz javne storitve dobave pitne vode, Mariborski vodovod ne beleži. Občinski svetniki so soglasno potrdili podražitev. Prav tako so se seznanili z 1,4-odstotnim povišanjem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v letu 2020.

Več denarja za prevoze otrok

Občinski svetnik Vlado Maksimovič (SD) je občinsko upravo in župana pozval, naj razmisli, ali ne bi pozimi tudi v miklavški občini uredili drsališča, kar ima večina sosednjih občin. So pa občinski svetniki potrdili, da se več občinskega denarja (prej deset, zdaj 25 tisoč evrov) nameni za prevoze otrok, ki imajo do šole več kot dva kilometra oziroma, za otroke s posebnimi potrebami, po katere pred njihove domove prihaja kombi. Prav tako je bila sprejeta sprememba, da se spremeni OPPN za zemljišče med Sparom in nekdanjim Marketom Klasek v Miklavžu, saj je slednji v stečaju in nima več interesa tam zgraditi poslovno-trgovskega objekta, temveč bo zdaj tam možno zgraditi tržnico, park z amfiteatrom, večnamensko ploščad in po potrebi še fitnes na prostem, miklavška občina bo morebiti od Marketa Klasek tam odkupila tudi dve zemljišči, saj naj bi jih njihov stečajni upravitelj prodajal po ugodni ceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta